Sa taranom supa će biti posebno ukusna!
Sastojci i priprema:
5 svežih jaja
brašno - na jedno jaje ide oko 120-150 g brašna (zavisi od veličine jaja)
trenica - rende
1. U vanglicu izlupati jaja, dodati brašno, ali ne ukupnu količinu. Mesiti rukom i uz dodavanje još brašna podešavati tvrdoću testa. Ono ne sme biti meko, već tvrdo umešeno da bi ga lako mogli rendati.
2. Kada ste sigurni da je dobro zamešeno, raširite čistu krpu i rendajte testo po celoj površini tkanine.
PROČITAJTE JOŠ: Kako da napravite najukusnije knedle za supu
3. Pospite vrlo malo brašna na izrendanu testeninu, skupite stoljnjak da bi se sada tarana obložila brašnom. Ostavite tako da se suši jedan dan, u prostoriji koja mora biti suva, tj. vazduh ne sme biti vlažan. U suprotnom će vam testenina pozeleneti i izgubiti finu, žutu boju.
4.Osušenu taranu čuvajte u hermetički zatvorenoj kutiji ili tegli koja takođe treba da je suva, da nam se tarana ne ubuđa.
5.Još jedan način da sačuvate taranu je da napravite manje porcije, loptice, uvijete u foliju i čuvate u zamrzivaču. Pre kuvanja, ostavite da se testo otkravi, malo premesite sa brašnom i rendate u kuvanu supu.
Kuvanje tarane:
Ovako osušenu spuštate u ključalu čorbu ili supu (pred kraj kuvanja), kuvate 5 minuta, sklonite sa šporeta i ostavite da stoji još 5 minuta, poklopljeno, pre posluženja.
Ako je rendate direktno, svežu u čorbu kuvate tek da baci prvi ključ, poklopite, sklonite sa šporeta i ostavite oko 10-tak minuta da stoji pre posluženja.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: Šerpica
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem