Cilj je održati srpsku tradiciju uz druženje, običaje, narodnu nošnju i muziku. Ono što izdvaja ovaj skup po autentičnosti, jeste takmičenje u pripremanju srpskog brenda - gibanice, kao i ostalih tradicionalnih specijaliteta, prasetina na ražnju, svadbarski kupus...

Sve je to prethodilo degustacijom domaće šljivovice.

Kako je bilo organizovano takmičenje mladih prijatelja, kumova u šahu, stonom tenisu i drugim sportskim aktivnostima, učesnicii su bili nagrađivani simbolikom nacionalnih identiteta: medom, kajmakom i ostalim domaćim proizvodima.

Pobednici su dobijali šljivovicu i srpsko znamenje.

Pogledajte recept za tradicionalnu srpsku gibanicu.

Takmičenje među kuvarima izdvojilo se u četiri kategorije: profesionalci, amateri, učenici ugostiteljskih škola, ali i zaposleni u visokoškolskim  ustanovama.

Napravljeno je 40 gibanica, a jedan od takmičara izjavio je:

„Za dobru gibanicu je najvažnije da materijal za prirpemu bude dobar. Potrebna su sveža domaća jaja od koka koje su šetale po dvorištu, a ne onih koje su držane u kavezu, potreban je dobar kajmak i sir, dobre kore a toga na Jelici svega ima i zato je jelička gibanica jedinstvenog ukusa“.

Oko škole u Goračićima za vikend su se širili mirisi pečenih prasića koji su se okretali na ražnju pomešani sa mirisima svadbarskog kupusa koji su priremali šampioni „Kupusijade“ iz Mrčajevaca.

Zvuk trube je uveseljavao goste koji su uživali u prelepim prizorima dragačevskog sela, srpskim specijalitetima i u druženju sa svojim kumovima, prenosi Pravda.rs.

Ova manifestacija je splet dobrog druženja, domaće hrane, očuvanja stare srpske tradicije i kulturoloških vrednosti, oni koji su je posetili pod utiskom su dobrog ukusa i pravih moralnih vrednosti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/