Trešnje su bogati izvor antioksidanata, vlakana i vitamina C, smanjuju upale u telu i saveznik su u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Najbolje ih je jesti sveže, a sjajne su kao dodatak kompotima i kolačima. U nastavku pronađite recept za jednostavan biskvit s trešnjama koji uvek uspeva.

Sastojci:

4 jaja

1 dcl jogurta

1 dcl ulja

100g šećera

200g brašna

2 kašičice praška za pecivo

200g trešanja

prezle

Pogledajte recept za kolač od sira i trešanja.

Priprema:

Uklonite koštice iz trešanja. Pomešajte brašno s praškom za pecivo i stavite sa strane. Uključite rernu na 180 °C. U jednu činiju stavite cela jaja i šećer pa tucite mikserom dok se smesa ne udvostruči i postane bledo žuta. Zatim kutlačom lagano umešajte ulje koje ćete u nekoliko navrata dodavati u smesu jaja i šećera. Nakon toga na isti način umešajte i jogurt. U smesu lagano umešajte brašno i prašak za pecivo. Kalup namažite maslacem i bogato pospite prezlom. Ulijte smesu u kalup i potom na vrh posložite trešnje. Kolač pecite oko 40 minuta. Imajte na umu da biskvitima s dodatkom jogurta treba malo više vremena da požute. Kolač je gotov kada se odvoji od kalupa i kada poprimi tamniju zlatno-žutu boju.

- Kolač pre pečenja možete posuti bademima u listićima ili seckanim bademima. Možete u smesu dodati šaku mlevenih badema koji će biskvitu dati fin ukus jer se bademi i trešnje sjajno uklapaju.

- Možete kolač peći u kalupu po želji, okruglom, duguljastom ili pravougaonom.

- Servirajte ga hladnog uz malo slatke pavlake ili dodatkom svežih trešanja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr