Žuti luk

Ovo je vrsta koju ljudi najčešće koriste kod kuvanja. Radi se o vrsti koja ima najjači ukus od svih ostalih i za većinu jela je najbolji izbor, posebno ako želite da karamelitujete neko jelo (pun je prirodnog šećera). Bogat je dijetnim vlaknima. Seče se na sitne kockice.

Pogledajte i 8 fantastičnih namena crnog luka

Ljubičasti luk

Ova vrsta ima najbolji ukus ako se ne kuva i zato je idealna za hamburgere, sendviče itd. Takođe, odličan je u salatama i za roštiljanje. Ljubičasti luk sadrži manje šećera od žutog i prepun je antioksidanta koji smanjuju rizik od nastanka raka.  Seče se na kolutove i svaki kolut se razdvoji prstima.

Srebrenac

Ova vrsta luka savršen je izbor ako želite da vam jela imaju više teksture. Najhrskaviji je od svih i odličan je za pizzu, kao i za meksička jela. Inače, srebrenac ima protivupalna svojstva i trebalo bi ga često jesti.  Seče se na trakice.

Pogledajte i Zbog čega ne treba bacati ljuske od crnog luka

Slatki luk 

Ova vrsta jako nalikuje žutom luku, a razlika je u tome što je ljuska nešto više narandžasta nego žuta. Ima blag ukus i dobar je ako želite da ga jedete sirovog. Odličan je izbor za pripremu salse (sosa od svežeg paradajza) jer je prepun vode. Dobro paše i u hamburgerima. Seče se na trakice.

Luk kozjak

Ova vrsta ima male, duguljaste glavice na kojima je zlatno-ružičasta ljuska. Slatka je i blagog ukusa pa je odlična kao dodatak salatama i umacima za salate. Teksturom nalikuje belom luku. Bogat je antioksidantima. Seče se na trakice.

Mladi luk

Najbolje ga je jesti sirovog, ali može se koristiti i za kuvanje. U tom slučaju, koristi se ceo, zajedno sa zelenim delom. Popularan je u kineskoj i japanskoj kuhinji. Bogat je vitaminima K i C.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: 24sata.hr