Priprema biskvita: Sveže trešnje oprati, prepoloviti i očistiti od koštica. Ako se umesto trešanja koriste višnje iz kompota, prethodno ih dobro ocedite. Rernu zagrejati na 180 °C. Pleh za pečenje, podmazati uljem, a dno prekriti papirom za pečenje. Maslac, šećer i vanilin šećer kremasto umutiti. U dobijenu smesu dodati jedno po jedno jaje, uz neprekidno mešanje. Brašno, kakao i prašak za pecivo izmešati i postepeno dodavati masi dobijenoj od jaja. Na kraju celu masu umešati u mleko. Testo istresti u pleh i izravnati. Očišćene trešnje ili oceđene višnje raspodeliti po testu. Trešnje ili višnje prekriti kremom od sira, izravnati i ubaciti u zagrejanu rernu na pečenje oko 60 minuta. Prekriti papirom za pečenje ili aluminijskom folijom kako kolač ne bi jako potamneo. Nakon pečenja ostaviti da se ohladi, a posle preliti pripremljenim prelivom.


Sastojci:

Biskvit:

170 g brašna

170 g maslaca

140 g šećera

50 ml mleka

tri kašike kakaoa

tri jajeta

jedna i po kašičica praška za pecivo

kesica vanilin šećera

600 g trešanja ili 350 g višanja iz kompota

Krem:

750 g nemasnog svežeg sira

140 g šećera

70 g maslaca

60 g gustina

četiri jajeta

jedna kesica vanilin šećera

jedna kesica pudinga od vanile

Preliv:

tri decilitra soka od višanja

jedna kesica preliva za voćne torte

Priprema krema: Maslac, šećer i vanilin šećer kremasto umutiti. Žumanca odvojiti od belanaca. U odvojena belanca dodati malo soli i umutiti. Kremasto izrađenoj smesi dodati  žumanca, jedno po jedno, uz neprekidno mešanje. U gustin, puding i sir staviti maslac i žumanca pa sve dobro izmešati. Na kraju dodati čvrst sneg dobijen od belanaca i lopaticom lagano izmešati.

Napomena: mikserom se nikako ne treba mešati. Dobijeni krem staviti na trešnje i pripremljen biskvit pa peći u zagrejanoj rerni oko 60 minuta.

Priprema preliva: Preliv za tortu izmešati sa tri decilitra soka od višanja i skuvati prema uputstvima sa kesice preliva. Kolač preliti dobijenim prelivom i preko noći ostaviti u frižideru. Pola sata pre serviranja izvaditi iz frižidera, iseći i ukrasiti, po želji, šlagom i trešnjama.

Izvor: minimagazin.info