Sastojci:

  • 3 kašike putera
  • 200 g seckanog crnog luka
  • 6 srednjih čenova belog luka, tanko isečenih
  • 2 kašičice mešavine suvih začina po želji
  • ¼ kašičice mlevene crvene paprike
  • 1 ¾ kašičice soli
  • 3 kašike brašna
  • 600 ml punomasnog mleka
  • 120 g krem sira
  • 950 g iseckane pečene piletine
  • 700 g kuvanog belog pirinča
  • 280 g smrznutog seckanog spanaća, odmrznutog i osušenog
  • 2 kašike svežeg limunovog soka
  • 1 kašičica limunove kore
  • 230 g mocarela sira, iseckanog
  • 60 g rendanog parmezana
Zašto je korisno da jedete spanać?

Spanać je poznat po tome što je bogat gvožđem. Ima visok udeo vode u sebi, i sadrži biljne proteine. Sadrži malu količinu masti i šećera. Bogat je vitaminom C, a sadrži i vitamin A, vitamin K1, folnu kiselinu i kalcijum. Ima antikancerogena svojstva, pogoduje zdravlju očiju i odličan je za osobe koje su na dijeti.

Recept za kaserolu od piletine i spanaća:

Kako biste napravili kaserolu od piletine i spanaća, prvo zagrejte rernu na 175 stepeni C i postavite stalak u gornji deo rerne. Premažite posudu za pečenje uljem.

Otopite puter u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte luk, beli luk, suve začine, mlevenu crvenu papriku i ¾ kašičice soli, pa pržite često mešajući, dok luk ne omekša i postane providan, oko 4 minuta. Umešajte brašno i pržite neprestano mešajući, 1 minut.

Postepeno dodajte mleko i kuvajte uz stalno mešanje dok se malo ne zgusne, oko 3 minuta. Dodajte krem sir i preostalu 1 kašičicu soli i nastavite da kuvate dok se ne sjedini. Skinite sa vatre i umešajte iseckanu piletinu, kuvani pirinač, spanać, limunov sok i limunovu koricu, dok se potpuno ne sjedine.

Prebacite smesu u pripremljenu posudu za pečenje i rasporedite u ravnomernom sloju. Pospite ravnomerno mocarelom i parmezanom. Pecite u zagrejanoj rerni dok se sir ne otopi, oko 15 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i kaserolu sa bundevom i sirom.

Pročitajte kako se pravi kaserola od kupusa

BONUS VIDEO

Zapečena piletina u bešamel sosu Izvor: Zapečena piletina u bešamel sosu

StvarUkusa