Sastojci:
- 3 kašike putera
- 200 g seckanog crnog luka
- 6 srednjih čenova belog luka, tanko isečenih
- 2 kašičice mešavine suvih začina po želji
- ¼ kašičice mlevene crvene paprike
- 1 ¾ kašičice soli
- 3 kašike brašna
- 600 ml punomasnog mleka
- 120 g krem sira
- 950 g iseckane pečene piletine
- 700 g kuvanog belog pirinča
- 280 g smrznutog seckanog spanaća, odmrznutog i osušenog
- 2 kašike svežeg limunovog soka
- 1 kašičica limunove kore
- 230 g mocarela sira, iseckanog
- 60 g rendanog parmezana
Recept za kaserolu od piletine i spanaća:
Kako biste napravili kaserolu od piletine i spanaća, prvo zagrejte rernu na 175 stepeni C i postavite stalak u gornji deo rerne. Premažite posudu za pečenje uljem.
Otopite puter u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte luk, beli luk, suve začine, mlevenu crvenu papriku i ¾ kašičice soli, pa pržite često mešajući, dok luk ne omekša i postane providan, oko 4 minuta. Umešajte brašno i pržite neprestano mešajući, 1 minut.
Postepeno dodajte mleko i kuvajte uz stalno mešanje dok se malo ne zgusne, oko 3 minuta. Dodajte krem sir i preostalu 1 kašičicu soli i nastavite da kuvate dok se ne sjedini. Skinite sa vatre i umešajte iseckanu piletinu, kuvani pirinač, spanać, limunov sok i limunovu koricu, dok se potpuno ne sjedine.
Prebacite smesu u pripremljenu posudu za pečenje i rasporedite u ravnomernom sloju. Pospite ravnomerno mocarelom i parmezanom. Pecite u zagrejanoj rerni dok se sir ne otopi, oko 15 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i kaserolu sa bundevom i sirom.
Pročitajte kako se pravi kaserola od kupusa
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem