1. Kupus
Ako je zamotana u papirnatu vrećicu i stavljena u frižider, glavica kupusa može trajati minimalno mesec dana. Kojom će se brzinom kvariti zavisi i o tome je li bila suva kada ste je postavili u frižidera. Ako na spoljnim listovima primetite kapljice vode, lagano ih prebrišite papirnim ubrusom.
2. Sveža cvekla
Čuvanje sveže cvekle na hladnom, tamnom i suvom mestu produžiće njeno trajanje. Ako imate podrumski prostor, možete je tamo čuvatii, a ako nemate, poslužiće i frižider. Prvo odstranite stabljiku i listove sa ploda.
Listove ne morate bacati, nego ih možete iskoristiti za razna jela. Lišće cvekle može se pripremati kao blitva, a možete ga staviti u smuti ili pak dodati salatama. Plod zatim zamotajte u papirnu vrećicu i ostavite na suvo mesto. Pogledajte i recept za napitak s cveklom koji vraća energiju i čisti krv.
3. Šargarepa
Ključ produžetka roka trajanja šargarepe jeste u tome da je pravilno osušimo. Šargarepa sama po sebi ispušta puno vlage pa zbog toga može lakše istruleti. Međutim, ako je nakon kupovine zamotate u papirne ubruse pa zatim stavite u frižider, rešićete problem nakupljanja vlage te ćete održati njenu svežinu.
Pročitajte i Hrana za bolje raspoloženje
4. Koren celera
On voli vlagu pa mu neće smetati eventualna kondenzacija u frižideru. Kada razrežete koren celera, ostatak samo dobro zamotajte i vratite u frižider gde će bez problema izdržati još barem nedelju dana. Lišće celera čuvajte u plastičnoj kesi ili zamotajte u plastičnu foliju.
5. Beli luk
Iako je vrlo izdržljiv u raznim uslovima, najviše mu odgovara temperatura između 15 i 18 stepeni i umerena vlaga. Ako ga držite u frižideru, imajte na umu da će nekoliko dana nakon vađenja iz frižidera i stavljanja na sobnu temperaturu početi da klija.
6. Luk
Papirna vrećica ili stara plastična mrežasta vrećica idealne su za čuvanje luka. Za ovu namirnicu najvažniji je suv prostor, stoga vodite računa o tome da luk ne držite na vlažnom mestu.
7. Keleraba
Ovo zanemareno povrće sjajan je izvor vlakana, kalijijuma, vitamina A i C. Na hladnom mestu ili u frižideru može izdržati i više od mesec dana.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr
Posna slavska salata sa prokeljom
Novogodišnji makaroni sa ukusom cimet rolnica
Posne kokos štanglice za Svetog Nikolu
Telekom Srbija dobitnik priznanja: Još jedna nagrada za projekat „Dečji svet je veći od ekrana“
Posne ćufte od pasulja za Svetog Nikolu