Hvarska kuhinja temelji se na zdravoj, pretežito kuvanoj i laganoj hrani začinjenom domaćim maslinovim uljem. Stogodišnja gastronomska tradicija i autentičnost uvrstila je ostrvo Hvar na popis UNESCO-ve nematerijalne svetske baštine. Upravo je autentičnost, nezagađenost prirodne okoline i čistoća mora najsunčanijega ostrva Mediterana garancija vrhunskog gastronomskog kvaliteta koju su prepoznali moderni nutricionistički standardi.
Stolovi u restoranima puni su hrane ubrane, ulovljene ili izvađene iz mora. Turisti to naročito cene, jer razlika između sveže i smrznute ribe, uvezenog ili sveže ubranoga voća i povrća je nemerljiva!
Najviše se konzumira sveža morska riba (brancin, sardina, skuša, zubatac, kirnja, lignje, jastog, hobotnica, sipa…) kuvani, marinirani ili pravljeni na roštilju. Svakako treba probati i školjke, kamenice, dagnje i mušule kuvane u ribljoj supi ili kao rižoto.
Probajte domaći ratluk od ruže.
Nezaobilazni delikates hvarske gastronomije je i dalmatinski pršut serviran sa svežim ili suvim kozjim sirom, kaparima i maslinama.
Miris sveže jagnjetine pečene na otvorenoj vatri, domaći krompir, pašticada s njokima, Hvarska gregada (riblja čorba s krompirom i lukom), rižoto s morskim plodovima… samo su neki od užitaka za znatiželjna nepca koji se nude u svakom hvarskom restoranu.
Tradicionalni hvarski deserti sastoje se od suvih smokvi, grožđica, badema, meda i svežih jaja. Paprenjaci, rafioli, smokvenjaci… samo su neka od tradicionalnih imena hvarskih poslastica koje se nalaze u ponudi.
Ostrvo Hvar osim po dobroj “spizi” poznat je i po vrhunskim crnim i belim vinima. Mnogi ga upravo radi toga nazivaju i ostrvom vina. Najpoznatija vina su plavac i bogdanuša. Od žestokih pića u ponudi se nalaze razne domaće rakije (šljivovica, kruškovača, travarica i lozovača) ali i desertna pića kao što su prošek i maraschino.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: gastronomija.hr
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom