Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MIRIS MORA: Stogodišnja kulinarska tradicija sa ostrva Hvar

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Dalmatinska kuhinja je poznata širom sveta. Kada budete saznali kako izgleda gastronomija na Hvaru, otvoriće vam se apetit.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Hvarska kuhinja temelji se na zdravoj, pretežito kuvanoj i laganoj hrani začinjenom domaćim maslinovim uljem. Stogodišnja gastronomska tradicija i autentičnost uvrstila je ostrvo Hvar na popis UNESCO-ve nematerijalne svetske baštine. Upravo je autentičnost, nezagađenost prirodne okoline i čistoća mora najsunčanijega ostrva Mediterana garancija vrhunskog gastronomskog kvaliteta koju su prepoznali moderni nutricionistički standardi.

Stolovi u restoranima puni su hrane ubrane, ulovljene ili izvađene iz mora. Turisti to naročito cene, jer razlika između sveže i smrznute ribe, uvezenog ili sveže ubranoga voća i povrća je nemerljiva!

Najviše se konzumira sveža morska riba (brancin, sardina, skuša, zubatac, kirnja, lignje, jastog, hobotnica, sipa…) kuvani, marinirani ili pravljeni na roštilju. Svakako treba probati i školjke, kamenice, dagnje i mušule kuvane u ribljoj supi ili kao rižoto.

Probajte domaći ratluk od ruže.

Nezaobilazni delikates hvarske gastronomije je i dalmatinski pršut serviran sa svežim ili suvim kozjim sirom, kaparima i maslinama.

Miris sveže jagnjetine pečene na otvorenoj vatri, domaći krompir, pašticada s njokima, Hvarska gregada (riblja čorba s krompirom i lukom), rižoto s morskim plodovima… samo su neki od užitaka za znatiželjna nepca koji se nude u svakom hvarskom restoranu.

Tradicionalni hvarski deserti sastoje se od suvih smokvi, grožđica, badema, meda i svežih jaja. Paprenjaci, rafioli, smokvenjaci… samo su neka od tradicionalnih imena hvarskih poslastica koje se nalaze u ponudi.

Ostrvo Hvar osim po dobroj “spizi” poznat je i po vrhunskim crnim i belim vinima. Mnogi ga upravo radi toga nazivaju i ostrvom vina. Najpoznatija vina su plavac i bogdanuša. Od žestokih pića u ponudi se nalaze razne domaće rakije (šljivovica, kruškovača, travarica i lozovača) ali i desertna pića kao što su prošek i maraschino.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: gastronomija.hr

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti