Poslastice sa kokosom mogu da se jedu i zimi i leti, a ovaj kolač će vas oduševiti. Osvežavajući zimski kolač se pravi od piškota, kokosa i vanila fila se topi u ustima, a priprema uopšte nije zahtevna. Možete ga služiti kada vam dođu gosti, ali i kada želite da se zasladite nakon ukusnog ručka. Takođe, možete da ih poslužite za Svetog Jovana.
- Sastojci:
- 400 g piškota
- 600 ml mleka
- kokos
- Za fil:
- 1 l mleka
- 250 g šećera
- 100 g kukuruznog brašna
- 3 kašičice ekstrakta vanile
- 70 g putera
- 40 g kokosa
- Još:
- 500 ml slatke pavlake
- 120 g šećera u prahu
- 110 g kokosa
Priprema:
U šerpu sipajte mleko, šećer, brašno i vanilin šećer. Dobro promešajte, pa kuvajte uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne. Sklonite sa šporeta, pa dodajte u vreo fil puter i kokos. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom, pa ohladite na sobnoj temperaturi. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa ohladite u frižideru. Umočite piškote u mleko, pa ređajte u tepsiju, pospite kokosom, preko sipajte ohlađeni fil koji ste ponovo malo umutili. Tako ređajte dok ne utrošite sve, a poslednji red treba da bude fil. Ohladite u frižideru. Celu tortu premažite umućenom slatkom pavlakom i bogato pospite kokosom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE