Italijani su poznati po ukusnim i kremastim poslasticama, a jedna od definitivno najčuvenijih je i tiramisu. Ovaj kolač se pravi sa piškotama koje se umaču u kafu, a premazuje se divnim filom od maskarpone sira i žumanaca i sve se na kraju pospe kakaom. Ako ste ljubitelj ove poslastice, a alergične ste na gluten, mi vam predlažemo kako da napravite bezglutenski tiramisu, a da mu ne promenite ukus. Uživajte!
- Sastojci:
- 240 g maskarpone sira
- 200 ml slatke pavlake
- 40 g šećera
- 115 ml vode
- 3 žumanceta
- 1 kašičica likera od kafe
- 10 g želatina
- 1 kašičica instant kafe
- bezglutenske piškote
- kakao
Priprema:
Umutite jaja, a u šerpi pomešajte šećer i 25 ml vode. Kuvajte dok ne proključa, pa dodajte u žumanca i mutite dok ne posvetle. U drugoj posudi maskaropne špatulom promešajte, pa dodajte liker od kafe i lagano umešajte. Onda dodajte i žumanca i opet lagano sjedinite. Pomešajte želatin sa 30 ml vode i ostavite da nabubri. Za to vreme umutite slatku pavlaku. Želatin otopite na pari, pa dodajte u smesu sa jajima i sirom. Promešajte i dodajte umućenu slatku pavlaku. Sve dobro sjedinite špatulom, pa sipajte u špric za kolače. Dobijenu smesu sipajte u okrugli kalup, najbolje je da bude gumeni. Pomešajte kafu sa 60 ml vrele vode i umočite piškotu koju ste isekli na 3 dela. Stavite preko svakog fila po jedan deo keksa. Ostavite u zamrzivaču 4 sata, pa izvadite iz kalupa i služite. Pospite kakaom.
Izvor: Stvar ukusa