Jafa tortu možete da napravite na razne načine, a danas vam donosimo recept za poslasticu koja se pravi sa najpopularnijim pićem na svetu, a to je koka-kola. Preko čuvenog srpskog keksa se sipa čizkejk fil, a onda i krem koji se pravi sa koka-kolom. Na kraju se preliva čokoladnom glazurom. Ovo je jedan od najboljih recepata za jafa tortu koji ne iziskuje preterane kulinarske veštine.
- Sastojci:
- 500 g jafa keksa
- 600 ml koka kole
- 300 g krem sira
- 100 g šećera u prahu
- 250 ml slatke pavlake
- 30 g skroba
- 30 ml vode
- Za glazuru:
- 150 g mlečne čokolade
- 30 ml ulja
Priprema:
Umutite krem sir sa šećerom u prahu, pa dodajte slatku pavlaku i sjedinite mikserom. U okrugli kalup poređajte jafa keks, pa sipajte pola fila. U šerpu sipajte koka-kolu, pa dodajte skrob koji ste pomešali sa vodom. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Ostavite da se ohladi pola sata. Sipajte par kašika koka-kola krema preko fila i uzmite drveni štapić za ražnjić, pa išarajte. Sipajte preko ostatak fila, pa opet par kašika koka-kola fila i prošarajte. Poravnajte i stavite u frižider na 2 sata. Istopite čokoladu sa uljem, pa prelijte preko. Opet ostavite kratko u frižideru da se stegne. Ukrasite seckanom jafom i poslužite.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa