Markiza je starinska srpska poslastica koja se često služila na rođendanima, jer se pravi od keksa i čokoladnog fila, pa ne postoji osoba koja može da joj odoli. Danas postoji nekoliko različitih recepata za tortu sa piškotama, a naš današnji predlog je ova osvežavajuća torta sa jagodama i tiramisu kremom. Naučite kako se pravi prava letnja torta sa piškotama.
- Sastojci:
- 350 g jagoda
- 50 g šećera
- 1 limun
- Za preliv:
- 2 jajeta
- 200 ml slatke pavlake
- 100 g šećera
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 250 g maskarpone sira ili krem sira
- 80 ml hladne vode
- 2 kašičice želatina u prahu
- 400 g piškota
Priprema:
Jagode isecite na kockice, pa ih stavite u šerpu. Dodajte šećer i sok od limuna, pa kuvajte dok se ne zgusne. Odvojite žumanca i belanca, pa belanca umutite u čvrst šne. Žumanca penasto umutite sa šećerom i vanilom, pa dodajte umućenu slatku pavlaku i sjednite mikserom. Lagano umešajte belanca, a onda dodajte i umućeni krem sir ili maskarpone, pa sjednite mikserom. Pomešajte želatin i vodu, pa ostavite 10 minuta da nabubri. Zatim otopire i dodajte u fil i lepo sjedinite. Poređajte piškote po ivici i dnu, pa dno premažite džemom od jagoda. Zatim sipajte trećinu fila, premažite džemom od jagoda, pa poređajte piškote. Premažite ih džemom od jagoda, pa sipajte drugu trećinu fila, a onda i džem od jagoda. Preko sipajte preostali fil i stavite u frižider na 4-6 sati. Ukrasite po želji.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa