KAKO SE PRAVI KESTEN PIRE: Najlepši jesenji slatkiš - top spoj ruma, vanile i čokolade

Kesten pire možete da napravite sa orasima, samo od kestena, a možete da dodate i čokoladu. Ovaj recept je potpuni hit.

Shutterstock

Svako godišnje doba ima po jednu ili dve namirnice koje ih obeležavaju, a jesen je prepoznatiljiva po bundevi i kestenu. Kesten je predivnog ukusa, a i mirisa, a postoji bezbroj načina za pripremu. Možete da ga pečete, pravite tortu, ali i neprevaziđeni kesten pire. Jesen ne može da prođe, a da ne pojedete ovaj slatkiš bar jednom, a predlažemo vam da napravite kesten pire sa čokoladom.

Pročitajte i kako se pravi pečeno kestenje.

  • Sastojci:
  • 1 kg kestena
  • 500 ml mleka
  • 2 vanilin šećera
  • 20 g šećera
  • 25 ml ruma
  • 150 ml vode
  • 40 g kakao praha
  • 70 g crne čokolade

Priprema:

Kesten zasecite po sredini, da se malo otvori, pa stavite u šerpu i kuvajte dok ne krene da ključa, pa ostavite na šporetu još 20 minuta. Očistite, pa dobro izblendirajte. U drugu šerpu sipajte mleko, vanilin šećer, šećer i rum. Kada krene da ključa, ostavite tečnost još 5 minuta, pa sipajte preko kestenja. Dobro izmešajte i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Prebacite u blender i lepo izblendirajte. Pomešajte vodu i kakao i kuvajte dok ne krene da vri, a onda dodajte čokoladu i kuvajte dok se ne istopi. Pomešajte sa kesten pireom i lepo sjedinite. Ohladite u frižideru. 

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Recept za naopačke kolač sa kruškama  TikTok/_gianlu01_

Izvor: StvarUkusa