Pored baklavi, tulumbi... još jedna orijentalna poslastica koju svi vole je i kadaif, kod nas poznatiji kao neodoljivi kolač sa rezancima i belim kremom. Kadaif se poput svih orijantalnih poslastica sprema sa slatkim sirupom, a sve je lako, ako imate spremne rezance. Njih možete da pronađete u bolje snabdevenim prodavnicama, ali nemojte da ih menjate rezancima za supu jer su ovi mekši i lakši za upotrebu. Koliko je ovaj kolač sa rezancima popularan govori i to što je ovaj recept na YouTube-u videlo preko 4 miliona ljudi.
Sastojci:
- 500 g rezanaca za kadaif
- 3 kašike putera
- 250 ml vode
- 180 g šećera
- Za fil:
- 1 l mleka
- 1/4 šolje brašna
- 1/2 šolje kukuruznog skroba
- 1/2 šolje šećera
- 1 kašika putera
- 1 kašika ružine vode
Recept za kolač sa rezancima i belim kremom - kadaif:
Istopite 3 kašike putera, pa dodajte iseckana rezanca za kadaif i pržite dok ne dobiju zlatnu boju. Sve vreme mešajte kako rezanaca ne bi zagorela. Šećer i vodu pomešajte, pa kuvajte dok sirup ne krene da ključa. Sipajte u rezanca i promešajte da se sve lepo sjedini. Polovinu rezanaca stavite u kalup i lepo utisnite. U šerpi pomešajte brašno, skrob, šećer i mleko. Sve lepo sjedinite da nema grudvica, pa kuvajte fil dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte puter, kao i ružinu vodu i mešajte dok se ne sjedini sa filom. Sipajte fil za kolač preko rezanaca, pa poređajte i preostala rezanca i poravnajte. Ostavite da se kolač ohladi na sobnoj temepraturi i isecite na kocke, pa svaku pospite seckanim pistaćima.
Pročitajte i ovo: Kadaif sa sirom
Pročitajte i ovo:
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa