Prvo napraviti fil 1. Pomešati gustin i šećer sa malo hladnog mleka, a ostatak mleka i vanilin šećer staviti da provri. Kad provri, zakuvati i mešati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre, prekriti folijom i ostaviti da se ohladi. Dok se hladi praviti kore.
Margarin mora da bude sa sobne temperature. Iseći ga pa dodati 600 g brašna i između dlanova utrljati margarin sve dok se ne dobiju praškaste male grudvice. Zatim dodati dodati jaja, šećer, kiselu pavlaku i prašak za pecivo, pa umesiti mekano i glatko testo.
Moguće da će vam trebati još malo brašna da se testo domesi, a to zavisi od toga koliko su jaja krupna, maslac ili margarin masni, kao i kisela pavlaka. Testo premesiti na stolu pa staviti u posudu i prekriti folijom ili kesom, pa ostaviti 15 minuta da odstoji.
Uključiti rernu na 180 stepeni, a testo podeliti na 5 jednakih delova, otprilike svaki komad testa je težak oko 270 g. Na obrnutom plehu od rerne razvući tanku koricu. Ne mora da bude baš veličine pleha koji je otprilike 40 x30 cm, nego nekolik ocentimetara manje.
Svaka kora se peče okvirno 13 minuta, a dok se ona peče, razlačiti sledeću. Kore treba da ostanu svetle, mogu malo po ivicama da požute, tako ćete znati da su korice pečene.
Zatim napraviti voćni fil. Ispasirati voće koje ste odabrali, pa dodati vode tako da bude sve zajedno 700 ml. Pomešati puding i šećer pa dodati oko 200 ml te mešavine vode i voća, a ostatak staviti da provri. Kada provri zakuvati masu sa pudingom i mešati dok se ne zgusne, pa skloniti sa vatre da se hladi.
Dok se korice i voćni fil ohlade, ohladiće se i smesa sa gustinom. Izmutiti margarin sobne temperature pa mu dodati ohlađenu masu od gustina i sve umutiti.
Filovati: kora, beli fil, kora, voćni fil, kora, beli fil, kora, voćni fil, završiti koricom. Po želji prelijte rastopljenom čokoladom.
Ostaviti kolač da odstoji cele noći, da korice omekšaju. Tek tada će moći lepo da se seče i posluži.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: domacirecepti.net
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus