1. U vodu stavite šećer, koru od limuna, štapić cimeta i karanfilić, pa kuvajte oko 5 minuta od trenutka kad provri. Izvadite aromatične dodatke.


Sastojci:

šolja maslinovog ulja
2 šolje krupnog griza
3 šolje šećera
4 šolje vode
1/2 šolje oljuštenih krupno seckanih badema
1/2 šolje susama
1 limun
malo karanfilića
štapić cimeta
malo cimeta u prahu 

2.U jednu duboku šerpu stavite ulje da se zagreje i sipajte griz. Neprestano mešajući, na srednje jakoj vatri pržite griz. Dodajte bademe i susam, pa i njih pržite dok ne porumene. Skinite šerpu s vatre i u griz pažljivo sipajte vreo sirup. Ponovo vratite šerpu na vatru, smanjite temperaturu, pa i dalje stalno mešajući kuvajte griz dok ne upije sav sirup (i nabubri).

3. Izlijte alvu u jednu veću ili više manjih činija i pospite cimetom ili pistaćima.