Puslica kolač sa borovnicama se možda malo duže priprema ali trud će se na kraju isplatiti. Borovnice ovom kolaču daju divan, osvežavajući ukus, a žele od borovnice - prelepu boju. Ovaj desert je savršen za svaku priliku. 

Sastojci:

Za koru:

  • 125 g putera
  • 4 žumanca
  • 160 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 3 kašike šećera

Žele od  borovnice:

  • 400 g borovnica
  • 2 kesice želea od borovnice
  • 800 ml vode

Za fil:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 250 g maskarpone sira
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 2 kašičice želatina
  • 60 ml vrele vode

Za puslicu:

  • 4 belanca
  • 180 g šećera
  • prstohvat soli
  • 40 g badema u listićima
  • 3 kašike krompirovog skroba

Priprema:

Kako se pravi kora za kolač

Prosejano brašno stavite na radnu površinu i napravite udubljenje na sredini. Zatim u udubljenje stavite žumanca, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, puter isečen na kockice. Sve umesiti u jednolično testo i oblikovati loptu. Zatim umotajte prozirnom folijom i ostavite u frižideru 30 minuta. Nakon isteka vremena, testo stavite u pleh veličine 24 × 24 cm obložen papirom za pečenje, izbockajte ga viljuškom i ponovo stavite u frižider na 30 minuta. Nakon isteka vremena stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite 15 minuta.

Kako se pravi žele od borovnice

Žele od borovnice rastvoriti u 800 ml vrele vode i ostaviti na laganoj vatri. Operite borovnice i osušite ih papirnim ubrusom. Polovinu želea staviti na koru, pa na njega staviti borovnice i staviti preostali žele. Kašikom ravnomerno rasporedite borovnice preko želea i sve stavite u frižider dok se ne stegne.

Kako se priprema fil

Želatin rastvorite u 60 ml vrele vode i ostavite da se ohladi. U posudu stavite slatku pavlaku, dodajte maskarpone sir i šećer u prahu. Umutite sve u čvrstu penu. Na kraju smanjiti brzinu i tankim mlazom sipati ohlađen želatin. Stavite gotov fil na žele.

Kako se pravi puslica

Umutite belanca u čvrst sneg sa prstohvatom soli. Nastavite da mutite, postepeno dodajte šećer. Mutite velikom brzinom dok se ne dobije staklasta masa. Na kraju dodajte krompirov skrob i mešajte dok se ne sjedini. Umućenu masu stavite na pleh obložen papirom za pečenje i oblikujte. Odozgo pospite bademima i stavite u rernu zagrejanu na 140 stepeni, pecite 60 minuta. Nakon pečenja, otvorite vrata rerne, ostavite puslicu u rerni dok se potpuno ne ohladi. Stavite gotovu puslicu na kolač.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE