Puslica kolač sa borovnicama se možda malo duže priprema ali trud će se na kraju isplatiti. Borovnice ovom kolaču daju divan, osvežavajući ukus, a žele od borovnice - prelepu boju. Ovaj desert je savršen za svaku priliku.
Sastojci:
Za koru:
- 125 g putera
- 4 žumanca
- 160 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 3 kašike šećera
Žele od borovnice:
- 400 g borovnica
- 2 kesice želea od borovnice
- 800 ml vode
Za fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 250 g maskarpone sira
- 3 kašike šećera u prahu
- 2 kašičice želatina
- 60 ml vrele vode
Za puslicu:
- 4 belanca
- 180 g šećera
- prstohvat soli
- 40 g badema u listićima
- 3 kašike krompirovog skroba
Priprema:
Kako se pravi kora za kolač
Prosejano brašno stavite na radnu površinu i napravite udubljenje na sredini. Zatim u udubljenje stavite žumanca, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, puter isečen na kockice. Sve umesiti u jednolično testo i oblikovati loptu. Zatim umotajte prozirnom folijom i ostavite u frižideru 30 minuta. Nakon isteka vremena, testo stavite u pleh veličine 24 × 24 cm obložen papirom za pečenje, izbockajte ga viljuškom i ponovo stavite u frižider na 30 minuta. Nakon isteka vremena stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite 15 minuta.
Kako se pravi žele od borovnice
Žele od borovnice rastvoriti u 800 ml vrele vode i ostaviti na laganoj vatri. Operite borovnice i osušite ih papirnim ubrusom. Polovinu želea staviti na koru, pa na njega staviti borovnice i staviti preostali žele. Kašikom ravnomerno rasporedite borovnice preko želea i sve stavite u frižider dok se ne stegne.
Kako se priprema fil
Želatin rastvorite u 60 ml vrele vode i ostavite da se ohladi. U posudu stavite slatku pavlaku, dodajte maskarpone sir i šećer u prahu. Umutite sve u čvrstu penu. Na kraju smanjiti brzinu i tankim mlazom sipati ohlađen želatin. Stavite gotov fil na žele.
Kako se pravi puslica
Umutite belanca u čvrst sneg sa prstohvatom soli. Nastavite da mutite, postepeno dodajte šećer. Mutite velikom brzinom dok se ne dobije staklasta masa. Na kraju dodajte krompirov skrob i mešajte dok se ne sjedini. Umućenu masu stavite na pleh obložen papirom za pečenje i oblikujte. Odozgo pospite bademima i stavite u rernu zagrejanu na 140 stepeni, pecite 60 minuta. Nakon pečenja, otvorite vrata rerne, ostavite puslicu u rerni dok se potpuno ne ohladi. Stavite gotovu puslicu na kolač.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem