1. Uključite rernu na 170°C i ventilator. U veliku posudu prosejte suve sastojke za kapkejkove (sve osim listova nane), dodajte narendanu koru, limetin sok, maslac i jaja, pa mutite 60 sekundi električnim mikserom (najradije koristim samostojeći). Dodajte aromatično mleko s nanom i mutite još 20 sekundi, dok se sve lepo ne ujednači. Špatulom sastružite smesu sa zidova posude pa promiksujte još 30 sekundi, da biste bili sigurni da su se svi sastojci sjedinili.


Sastojci:

250 g brašna s praškom za pecivo

250 g šećera u kristalu

1/2 kašičice sode bikarbone

kora od 3 limete (nepremazane voskom)

1 i po kašika soka limete

275 g neslanog maslaca, omekšalog

4 velika organska jajeta

1 i po kašika aromatičnog mleka s nanom

24 ušećerena lista nane 

300 g neslanog maslaca, omekšalog

675 g šećera u prahu

3 kašike tamnog ruma

2 kašike aromatičnog mleka s nanom (vid. 32. str.)

2 pleha za 12 mafina i papirne korpice odgovarajuće veličine

2. Dve trećine svake korpice napunite smesom, ali ne morate da poravnavate. Stavite ih u rernu i izvadite nakon 20 minuta, odnosno kada se testo vrati nakon što ga pritisnete prstom. Ostavite da se prohladi i nakon 5 minuta prebacite na rešetku za hlađenje. 

3. U međuvremenu napravite krem. Mutite maslac električnim mikserom 4–5 minuta, dok ne dobijete glatku bledu masu. Prosejte šećer u prahu u veliku činiju, pa ga dodajte maslacu u dva navrata, pri čemu nakon svakog dodavanja treba dobro da izmiksujete smesu. Postepeno dodajte rum i aromatično mleko s nanom i mutite još 3–5 minuta, dok se sve lepo ne sjedini. Kada se kapkejkovi ohlade, ukrasite ih puter-kremom i ušećerenim listom nane – njihov ukus će vas podsetiti na letnji odmor!

Ovaj recept možete naći u knjizi recepata Poslastice, u izdanju Vulkana.

Džejmi Oliver & FoodTube

Poslastice

Ukratko o knjizi


Džejmi Oliver i njegove kolege sa FoodTube kanala napravili su sjajne mini-kuvare koji sadrže recepte za najpopularnija i najkorisnija jela.

Ova sjajna knjižica sadrži 50 recepata za spektakularne kolače, koje je Džema razvrstala u grupe nazvane po godišnjim dobima, tako da ćete na raspolaganju imati odličan izbor poslastica za svako doba godine. Knjiga možda jeste mala, ali je puna sjajnih recepata i služiće vam godinama.Džema Vilson je kraljica kapkejkova FoodTube-a. Ova knjiga sadrži četiri poglavlja prelepih sezonskih recepata i otkriva vam sve što je bitno da znate kako biste tokom čitave godine spremali neodoljive đakonije.

Džema će vam na svoj karakterističan način, neposredno i s puno ljubavi, objasniti kako da napravite veličanstvene i neverovatno ukusne poslastice – od osnovnih i jednostavnih kolača do onih koji oduzimaju dah i za koje nećete verovati da su vaših ruku delo, a uz to će vam otkriti sve bitne tajne, preporuke i savete, koji će vam uliti samopouzdanje i omogućiti vam da sve ove fantastične poslastice napravite sami kod kuće. Ništa ovde nije previše komplikovano, tako da nemate izgovora – probajte sve.