1. 300 g meda i 300 g kristal šećera stavite u šerpu da provri. U drugoj šerpi naspete 1 kg brašna i prelijte polako sa proključalim medom i šećerom, dobro umešajte i ostavite da se ohladi. 


Sastojci:

300gr meda

300gr šećera

1kg brašna

kašičica soda bikarbone

kašičica sitnog cimeta

malo tucanih karanfilića

sok i rendana kora od jednog limuna

8-10 žumanaca

2. U ohlađenu masu dodajte kašičicu soda bikarbone, kašičicu sitnog cimeta, malo tucanih karanfilića, sok i rendanu koru od jednog limuna i 8 žumanaca. 

3. Masu ponovo dobro umešati i ako je potrebno da masa bude kompaktna, možete dodati još 1-2 žumanca.

4. Testo razvući oklagijom. Da bi se lakše razvuklo tanko ga premažite uljem. 

5. Debljina testa treba da bude oko jednog centimetra. Kalupom vaditi okrugle oblike koje slažete na uljem podmazan pleh.

6. Svaki medenjak premazati umešanim žumancetom i staviti polovinu očišćenog badema. Tako pripremljene medenjake pecite na umerenoj temperaturi dok ne porumene.

Savet plus: Medenjaci mogu dugo da stoje, vremenom postaju mekši i ukusniji. Služe se uz čaj.

Izvor: Sećanja