Ledene kocke su jedan od onih kolača koji podsećaju na detinjstvo i uz čiji ukus su odrastale generacije. Prepoznatljive po tamnom patišpanju, prelivu od čokolade i ukusnom belom filu, ledene kocke su definitivno kolač kom retko ko može da odoli.
Ovaj recept je malo drugačiji jer je u pitanju bela verzija mnogima omiljene poslastice, koja ni malo ne zaostale za originalnom čokoladnom.
Sastojci:
Za fil:
- 1 l mleka
- 7 žumanaca
- 7 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
- 9 kašika brašna
- 250 g margarina
Za koru:
- 7 belanaca
- 7 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 7 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 130 ml mleka za prelivanje
Za dekoraciju:
- 300 ml slatke pavlake
Priprema:
Za fil u žumanca dodajte šećer i vanilin šećer i penasto umutite. Deo mleka dodajte u žumanca, a zatim i brašno, pa sve sjedinite. Ostatak mleka stavite da se kuva, pa u provrelo dodajte pripremljene sastojke i nastavite da kuvate na laganijoj vatri. Vruć krem prebacite u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađen krem umutite i dodajte margarin sa sobne temperature isečen na kockice i dobro sjedinite. Odložite u frižider da se dobro ohladi.
Za koru belanca umutite i kada postanu čvrsta postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Brašno pomešajte s praškom za pecivo, dodajte u belanca i varjačom sjedinite. Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta. Dok se kora peče, skuvajte mleko za natapanje. Pečenu koru prelijte vrućim mlekom i ostavite da se upije. Nakon što se kora ohladila odvojite papir i prebacite koru na tacnu, po mogućstvu onu sa obručem koji se skida. Na koru nanesite ohlađen krem, pa odozgo rasporedite umućenu pavlaku. Najbolje je da ledene kocke prenoće u frižideru pre služenja.
Izvor: Stvar ukusa