STARINSKI JUGOSLOVENSKI KOLAČ SA JABUKAMA: Postao je popularan osamdesetih, a samo iskusne domaćice znaju za ovaj recept

Jugoslovenski kolač sa jabukama je idealan za leto jer osvežava.

Printscreen/YT/ Baking Fusion

Raskošne torte su uvek bile omiljene, pogotovo ako se prave od čokolade ili oraha, ali i oni najjednostavniji i najjeftiniji kolači mogu da im pariraju. Naše bake su pravile žuti kolač sa višnjama ili lenju pitu čiji recepti su se prenosili s kolena na koleno, a kasnije je postao omiljen i ovaj neodoljivi i osvežavajući jugoslovenski kolač sa jabukama. Iskusne domaćice su ga već pravile, a isprobajte i vi jer će vam se provereno dopasti. 

Sastojci:

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 200 g brašna
  • 100 ml ulja
  • 100 ml vode
  • 1 kesica praška za pecivo

Za fil:

  • 1 kg jabuka
  • 80 g pudinga od vanile
  • 100 g šećera

Za ukrašanjanje:

  • 500 ml slatke pavlake

Priprema:

Odvojte žumanca i belanca, pa belanca pomešajte sa šećerom i umutite u čvrst šne. U žumanca dodajte ulje, vodu i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Dobro sjedinite, pa dodajte u belanca i lagano promešajte. Sipajte dobijenu smesu u tepsiju koju ste premazali puterom (ili nauljili) i posuli brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. U šerpu sipajte vodu (900 ml) i dodajte šećer, a kada proključa dodajte jabuke koje ste sitno iseckali. Ostatak vode (100 ml) pomešajte sa pudingom i dodajte u jabuke. Kada jabuke budu gotove vruć fil sipajte preko kore. Ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, a zatim stavite u frižider. Umutite slatku pavlaku i dekorišite kolač. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE