U nekadašnjoj Jugoslaviji ručak nije mogao da se zamisli bez deserta, a to su uglavnom bili kolači od sastojaka koje su domaćice već imale u kući. Upravo takav je i ovaj recept za kolač sa orasima preliven čokoladnom glazurom. Lako se pravi, veoma je ukusan i sočan, a bio je nezaobilazan na svim proslavama bivše države. 

Sastojci:

Za testo:

  • 200 g mlevenih oraha
  • 3 jajeta
  • 80 g šećera
  • 250 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 300 g brašna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo

Za glazuru:

  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 10 kašika šećera
  • 6 kašika vode

Priprema:

Jaja mutite uz postepeno dodavanje šećera, dok ne postanu penasta i bela. Ulijte mleko i ulje sve vreme muteći, a zatim sipajte prašak za pecivo i vanilin šećer. Dodajte brašno i orahe, pa ručno sve sjedinite da dobijete kompaktnu smesu. Izlijte je na podmazan pleh i pecite u rerni na 180 stepeni oko 35 minuta. Dok se kolač peče lagano pripremite glazuru. U šerpicu sipajte šećer i vodu, pa zagrevajte na umerenoj vatri dok se šećer ne rastopi. Pre nego što sirup počne da vri sklonite ga sa ringle i ubacite izmoljenu čokoladu. Mešajte dok se skroz ne rastopi. Kada je kolač pečen prelijte ga glazurom i lepo poravnajte, a po želji ga ukrasite sa nekoliko celih oraha.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE