Žuti kolač sa višnjama je starinska poslastica koju su nam pravile naše bake i kada je vidimo na stolu odmah se setimo bezbrižnog detinjstva. Mekani kolač koji se topi u ustima se pravi prilično jednostavno, a ako nikada niste pravili pravo je vreme da isprobate. Samo umutite sastojke za testo i dodajte višnje, pa ispecite.
Kako višnje ne pale na dno kolača, postoji jedan prost trik koji su podelile iskusne domaćice. Pre nego što ih stavite u testo, prvo ga pecite 5 minuta.
Sastojci:
- 300 ml jogurta
- 100 ml ulja
- 300 g šećera
- 600 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 3 jajeta
- 300-400 g višanja
Priprema:
Dobro umutite jaja sa šećerom, da budu penasta. Zatim sipajte jogurt i ulje i sve lepo sjedinite mikserom. Na kraju dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i promešajte špatulom da se testo sjedini. Kalup nauljite i pospite prezlama, pa sipajte smesu i stavite u zagrejanu rernu na 180°C tačno 5 minuta, a zatim izvadite i poređajte višnje. Ponovo pecite na 180°C oko 30-45 minuta. Pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus