Kolači sa kokosom su mnogima omiljeni. U nastavku vam donosimo recept za kokos kolač sa grizom i bobičastim voćem koji se lako sprema. Patišpanj se natapa mlekom, a fil se topi u ustima. Nema sumenje da će vam svi tražiti recept za ovaj slatkiš.
- Sastojci:
- *šolja 200 ml
- 2 šolje kefira/jogurta
- 1 šolja griza
- 1 šolja kokosovih pahuljica
- 3/4 šolje šećera, prstohvat soli
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- 100-200 ml mleka
- Fil:
- 500 ml mleka
- 7 kašika šećera + 1 kašičica vanilin šećera
- 40 g skroba
- pola šolje kokosovih pahuljica
- 500 g krem sira
- 10 g želatina + 4 kašike vode
- Voćni sloj:
- 400 g bobičastog voća
- šećer po ukusu
- 25 g skroba
- 2-3 kašike vode
Priprema:
Pomešajte griz, kokos, šećer i kefir. Dodajte prstohvat soli i prašak za pecivo. Sve dobro umešajte i izlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 stepeni 25-30 minuta. Treba da porumeni odozgo malo. Kada je gotova kora prelijte je mlekom.
Za to vreme pripremite fil. U činiji pomešajte šećer i skrob. Postepeno sipajte pola litre mleka sve vreme mešajući žicom da nema grudvica. Stavite na srednje jaku vatru i uz stalno mešanje čekajte da provri. Čim počne da vri i da se zgušnjava sklonite sa ringle. dodajte kokos i vanilin šećer. Prebacite fil u drugu posudu, prekrijte providnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Kada se potpuno ohladi smesu umutite mikserom sa krem sirom i na kraju umešajte nabubreli želatin.
Napravite voćni sloj. U šerpicu stavite voće, pospite šećerom i zagrevajte na šporetu dok se šećer ne otopi. Skrob pomešajte sa vodom pa kad sklonite voće sa ringle umešajte. Vratite na šporet i neka se malo zgusne. Odmah vruću voćnu smesu sipajte preko kore i poravnajte. Ostavite pola sata na sobnoj temperaturi pre stavljanja drugog sloja. Zatim stavite drugi fil i pospite kokosom pa ostavite nekoliko sati u frižideru pre služenja.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE