JEDNOSTAVAN KOH MEKAN KAO OBLAK: Slojevi penastog i vazdušastog fila u karamel kremu (VIDEO)

Isprobajte i nemačku verziju tradicionalnog srpskog koha.

Printscreen/YT/Hearty food

Koh je tradicionalni srpski kolač koji se pravi od osnovnih i jeftinih sastojaka, kao što su jaja, šećer i mleko. Nemačka verzija se razlikuje samo u načinu ređanja slojeva, a sastojke koje koriste su isti. Oni prvo naprave karamel krem, a zatim ide mekani srednji sloj od jaja i mleka, a na kraju se ređa penasti i vazdušati sloj od jaja i brašna. Peče se na pari u rerni, a svaki zalogaj je prava magija.Uživajte u ovoj jeftinoj, a preukusno poslastici koja se lako pravi.

  • Sastojci:
  • Za karamel krem: 
  • 150 g šećera
  • 40 ml vode
  • 1 kašika limunovog soka
  • Za srednji sloj: 
  • 1 žumance
  • 3 jajeta
  • 60 g šećera
  • 250 ml mleka
  • Za gornji sloj: 
  • 1 belance
  • 1 jaje
  • 30 g šećera
  • 30 g brašna

Priprema:

Pomešajte šećer, vodu i limunov sok, pa kuvajte dok se ne karamelizuje. Sipajte u vatrostalnu posudu i stavite u zamrzivač da se stegne. Umutite jaja i žumance sa šećerom, pa sipajte mleko i nastavite da mutite. Dobijenu smesu procedite, pa kašikom skinite penu koja je ostala. Sipajte preko karamel krema. Umutite belance i jaje sa šećerom, pa dodajte prosejano brašno i lagano umešajte. Polako sipajte dobijenu smesu preko srednjeg sloja i poravnajte. U dublji pleh stavite vatrostalnu posudu, pa sipajte oko nje vrelu vodu. Voda treba da dođe do polovine vatrostalne posude. Pecite na 165°C oko 15-20 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE