Baklava je starinska poslastica u kojoj su nekada uživali samo sultani i viši slojevi društva. Bila je stvar prestiža ako znate da je napravite, a danas kraljicu među slatkim pitama mogu svi da probaju.Poznata italijanska poslastičarka Kijara Paoli je poboljšala ukus čuvenoj poslastici tako što ju je iskombinovala sa popularnim čizkejkom. Hrksave kore i bogat fil zaliveni aromatičnim sirupom čine ovu poslasticu prosto neodoljivom.
- Sastojci:
- Za fil:
- 400 g maskarponea
- 200 g krem sira
- 200 g šećera
- 2 jajeta
- 100 g jogurta
- 50 g brašna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Za koru:
- 10 kora
- 100 g lešnika
- 30 g pistaća
- 80 g putera
- Za sirup:
- 120 ml vode
- 50 g šećera
- 70 g meda
- ekstrakt vanile po ukusu
Priprema:
Krem sir umutite sa šećerom, pa dodajte maskarpone i sjedinite mikserom. Zatim dodajte jaja, jogurt, brašno i vanilu, pa opet malo umutite. U kalup prečnika 20 cm stavite koru tako da obloži i ivice, pa je premažite istopljenim puterom (50 g). Preko ređajte ostale, a svaku premažite puterom. Isecite vrhove koji vire iz kalupa. Pecite u rerni na 160°C oko 10 minuta. Za to vreme isecite lešnike i pistaće, pa im dodajte istopljeni puter (30 g). Dobro promešajte. Izvadite kore iz rerne, pa po dnu pospite smesu sa pistaćima i lešnicima. Preko sipajte fil i vratite u rernu na 160°C oko 40 minuta. U vodu sipajte šećer i kuvajte dok se ne istopi i krene da vri. Sklonite sa šporeta, pa dodajte med i vanilu i promešajte. Prelijte, ali samo preko kora. Ukrasite pistaćima i lešnicima.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE