Italijanska kuhinja je poznata po dobroj klopi i najukusnijim desertima. Jedan od takvih je kremasti tiramisu koji se jede u celom svetu, a ako ga ukombinujete sa najpoznatijim američkim kolačem, čizkejkom, napravićete najsavrešniju poslasticu koja se topi u ustima. Vrlo je jednostavan za pripremu, a kombinacija omiljenih sastojaka ga čini prosto neodoljivim, a dodatni plus je što se ne peče.
- Sastojci:
- 250 ml tople vode
- 2 kašike instant kafe
- 150 g keksa
- 60 g putera
- 200 g piškota
- kakao
- Za fil:
- 300 g krem sira
- 300 g maskarpone sira
- 180 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 200 ml slatke pavlake
- 1 kašika želatina u prahu
Priprema:
Pomešajte kafu i vodu i odvojite 3 kašike u drugu posudu. Mleveni keks pomešajte sa istopljenim puterom, pa dobro sjedinite. Sipajte smesu u kalup prečnika 18 cm. Utisnite i stavite u zamrzivač na pola sata. Umutite krem sir i maskarpone, pa dodajte šećer i vanilu. Dobro promešajte. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku. Pomešajte oba fila i lagano promešajte. Želatin sipajte u posudu u koju ste sipali 3 kašike kafe i promešajte. Ostavite 5 minuta da nabubri, pa otopite na pari. Sipajte u želatin par kašika fila i dobro sjedinite, pa sve vratite u fil i promešajte. Trećinu fila sipajte u kalup i poravnajte. Umočite piškote u kafu i poređajte po filu, pa bogato pospite kakaom. Sipajte preostali fil preko i opet poravnajte. Ukrasite kakaom. Ohladite u frižideru preko noći.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem