KAKO SE PRAVE ŠNENOKLE: Pomalo zaboravljena poslastica koju smo obožavali kao deca

Šnenokle smo svi jeli u detinjstvu, a danas se ova poslastica retko pravi.

Shutterstock

Oni malo stariji se dobro sećaju čuvene serije "Metla bez drške" u kojoj je Milena Dravić sve nudila šnenoklama. Ovaj starinski kolač koji se pravi u mleku su obožavali svi da jedu, a danas je pomalo zaboravljen. Kako bi napravili ovu ukusnu poslasticu potrebni su vam jeftini sastojci koje uglavnom svi imaju kod kuće, a priprema je zaista jednostavna. 

  • Sastojci:
  • 550 ml mleka
  • 3 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 1,5 kašika brašna
  • 1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Odvojite žumanca i belanca, pa belnaca umutite u čvrst šne. U šerpu sipajte mleko, pa kada se zagreje kašikom vadite šne od belanaca i na kratko ih prokuvajte u mleku. Vadite ih rešetkastom kašikom u posude u koje ćete kasnije sipati krem. U žumanca dodajte šećer, brašno, malo mleka i vanilin šećer, pa sve dobro umutite tako da nema grudvica. Ovu smesu sipajte u mleko u kojem ste kuvali šnenokle i nastavite da kuvate na tihoj vatri dok ne dobijete malo gušći krem. Prelijte ga preko šnenokli i ostavite da se poslastica dobro ohladi.

Izvor: Stvar ukusa