STARINSKI RECEPT ZA IŠLERE: Kao iz bečkih poslastičarnica - najpoznatiji fil i krckavi biskvit

Išleri su sitni kolači koji su poznati u celom svetu.

Printscreen/YT/Backen und Kochen mit Josef

Naše bake su često pravile išlere, i kad god pomislite na detinjstvo, setite se mirisa i ukusa ove divne poslastice. Podsećaju na vanilice, a testo se pravi ili sa dodatkom oraha ili lešnika, a može biti i kakao kao što je ovde slučaj. Biskvit se premazuje starinskim vanila filom, čokoladnim ili samo džemom, a onda spaja drugim biskvitom. Na kraju se ovi sitni kolači uvaljaju u čokoladnu glazuru i ukrašavaju po želji. Uživajte u omiljenoj poslastici iz detinjstva koja se lako pravi. 

  • Sastojci: 
  • Za testo:
  • 200 g margarina
  • 200 g šećera
  • 2 jajeta
  • 2 kašike kakaoa
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 400-450 g brašna
  • Za fil:
  • 300 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 2 žumanceta
  • 3 kašike gustina
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 125 g margarina
  • Za glazuru:
  • 100 g čokolade 
  • 50 ml slatke pavlake 

Priprema: 

Umutite jaja penasto sa šećerom, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakaom. Umesite testo, pa dodajte margarin sobne temeprature i umesite prhko testo. Umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru nekih 30 minuta. Nakon toga razvucite testo i okruglom modlom napravite krugove. Poređajte na pleh obložen pek papirom i pecite na 180°C oko 10 minuta. Umutite žumanca sa šećerom, pa sipajte mleko, gustin i vanilu. Dobro promešajte, a onda kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte fil u posudu i dodajte umućeni margarin sobne temeprature, pa sve sjedinite mikserom. Uzmite jedan biskvit, nafilujte, pa preklopite drugim biskvitom. Umočite u čokoladnu glazuru koju ste napravili tako što ste otopili čokoladu sa slatkom pavlakom. Umesto celog kolača možete da umočite samo vrh. Dekorište po želji. 

Izvor: Stvar ukusa