Išleri su starinski kolači koji su nam pravile bake i mame. Veoma podsećaju na vanilice, s tim što se išleri umesto domaćim džemom "spajaju" filom od čokolade. Ukoliko ste u mogućnosti napravite ih dan ranije, jer su išleri lepši kada odstoje i omekšaju. Ovaj recept iz bakine sveske provereno uspeva svima, a išleri će nestati sa stola čim ih iznesete.
- Sastojci:
- Za testo:
190 g maslaca - 150 g mlevenih oraha
- 100 g šećera u prahu
- 1 žumance
- 220 g brašna
- Za nadev:
- 2 jajeta
- 150 g šećera
- 60 g čokolade
- 120 g maslaca
- Za glazuru:
- 60 g čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
Umutite maslac sa šećerom u prahu da postane penast, pa dodajte mlevene orahe i žumance. Sve još jednom umutite Dodajte brašno, pa testo dobro umesite i ostavite da se odmara pola sata. Posle toga oklagijom razvucite testo na debljinu oko pola centimetra, pa modlom ili čašicom vaditi male pogačice. Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih na 180 stepeni oko deset minuta. Vodite računa da ostanu bele i da vam ne izgore. Dok se išleri peku pripremite fil. Dva cela jajeta i šećer mutite na pari dok se ne zgusne, a na kraju dodajte izlomljenu čokoladu. Ostavite da se ohladi, pa dodajte omekšali maslac i sve zajedno umutite mikserom u čvrst fil. Ohlađene pogačice filovati kremom i spajati po dve, kao vanilice. Za glazuru na laganoj vatri otopite čokoladu i ulje, pa mešajte da se dobro sjedine. Gornju polovinu svakog išlera umačite u rastopljenu čokoladu, pa ostavite da se stegne.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus