URMAŠICE SA GRIZOM I LEŠNICIMA: Prelepog izgleda i još boljeg ukusa

Urmašice sa grizom i lešnicima - obogaćena tradicionalna receptura modernog izgleda.

Printscreen/YT/size.tarifler

Urmašice su kolač koji ima orijentalno poreklo, a na ovim prostorima najpopularniji je u Bosni. I na našim trpezama je česta poslastica, a hurmašice ili urmašice prave se tako što se mesi testo koje se puni orasima, pa preliva slatkim sirupom. Ovog puta predlažemo malo drugačiji recept, sa dodatkom griza i lešnika.

Sastojci:

  • 125 g putera
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja jogurta
  • 1 jaje
  • 1 šolja griza
  • 1 kašika sode bikarbone
  • 1 kašika sirćeta
  • 3,5-4 šolja brašna
  • Za sirup:
  • 3 šolje šećera
  • 3 šolje vode
  • 1 limun
  • Za punjenje:
  • šolja oraha
  • Za ukras:
  • 20-30 celih lešnika

Recept za urmašice sa grizom i lešnicima:

U posudu ubacite ulje, puter, jogurt, jaje, griz, sodu bikarbonu i sirće, pa umutite. Na kraju dodajte brašno i zamesite testo. Izblendirajte orahe. Rukama oblikujte loptice testa, pa ih spljoštite i napunite kašikom oraha. Zatvorite ivice, pa ponovo oblikujte u krug, dodajte po lešnik na vrh urmašice i čačkalicom napravite linije oko lešnika. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta. U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer, pa dobro promešajte. Dodajte sok od isceđenog limuna, pa kuvajte sirup dok ne provri. Prelijte ohlađene urmašice vrućim šerbetom. Ako postite, predlažemo posne urmašice sa kokosom i pivom.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kokos kolač  TikTok/candy_healthy

 Izvor: StvarUkusa