SLATKI MAFINI MEKANI KAO PENA: Vazdušasto testo sa premazom od kafe

Zasladite se mafinima od testa mekanim kao pena. Premaz od kafe daje im posebnu aromu i šmek.

Printscreen/YT/Cookist wow

Mafini su jedna od omiljenih poslastica ljudi širom sveta. Neki ih više vole u slanoj varijanti, recimo sa lisnatim testom i belim mesom. Za danas smo pripremili malo drugačiji recept za mafine. Prave se od testa, a u svaki se dodaje i komad putera. Poseban ukus daje premaz sa instant kafom.

Sastojci:

  • 50 ml mleka
  • 30 ml vode
  • 25 g brašna
  • Za testo:
  • 400 g brašna
  • 50 g šećera
  • 7 g suvog kvasca
  • 8 g soli
  • 140 ml mleka
  • 1 jaje
  • 50 g putera
  • Za premaz sa kafom:
  • 6 g instant kafe
  • 12 ml vode
  • 60 g putera
  • 60 g šećera
  • 1 jaje
  • 70 g brašna

Recept za mafine od testa:

U šerpu ubacite mleko, vodu i brašno, pa mešajte na laganijoj vatri dok se ne zgusne. U većoj činiji dodajte brašno, šećer, kvasac i so, pa dobro promešajte žicom. Dodajte mleko, jaje i zgusnutu smesu. Zamesite testo za mafine i dobro premesite u posudi, prekrijte je prozirnom folijom i ostavite testo da odsotji 2 sata. Testo za mafine podelite na 8 delova, premesite svaki deo pojedinačno u kuglu, rukom stanjite u krug, pa ubacite po komad putera. Zatvorite ivice i oblikujte rukama, pa poređajte mafine u kalup za pečenje predviđen za njih. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 1 sat. Pomešajte vodu i instant kafu. Špatulom pomešajte šećer i puter, pa dodajte jaje. Umutite žicom, pa dodajte mešavinu kafe. Dodajte brašno i dobro promešajte sastojke za fil sa kafom. Prebacite fil sa kafom u kesu za zamrzivač ili špric za kolače, pa je nanesite na mafine. Pecite mafine na 180°C oko 25 minuta. Preporučujemo i mafine sa bundevom i jabukama.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Mafini sa bananama i kikiriki puterom  Instagram/Healthy Food Addiction

 Izvor: StvarUkusa