KOH SA ŠLAGOM: Omiljena poslastica iz detinjstva u penastijoj varijanti

Koh sa šlagom je poslastica koja je užitak za nepce - svaki zalogaj se topi u ustima.

Shutterstock

Koh je starinski kolač božanstvenog ukusa koji se pravi od jeftinih sastojaka. Ova starinska poslastica sa grizom natapa se mlekom, pa mnoge podseća na trileće. Za danas predlažemo koh ali u penastijoj varijanti - sa šlagom. Svaki zalogaj se topi u ustima, a ukus vraća u detinjstvo.

Sastojci:

  • 2 šolje griza
  • 3/4 šolje šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 4 jaja
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica vanile u prahu
  • Za preliv:
  • 2 šolje mleka
  • 1 šolja vode
  • 1/2 šolje šećera
  • 1 kašičica vanilinog šećera
  • 1/4 šolje meda
  • Za krem:
  • 2 šolje slatke pavlake
  • 1 šolja šećera u prahu
  • 1 kašičica vanile u prahu

Recept za koh sa šlagom:

U većoj činiji pomešajte griz, šećer, prašak za pecivo, so, jaja, ulje i vanilin šećer. Kada sjedinite sastojke, smesu za koh izlijte u pleh i pecite oko 15 minuta na 170°C. U drugoj šerpi pomešajte mleko, šećer, vodu i vanilin šećer, pa ostavite da smesa proključa. Promešajte, kuvajte još 2 minuta i smanjite vatru. Kada se malo ohladi dodajte med. Natopite kolač prelivom. Kada se ohladi koh na sobnoj temperaturi, stavite u frižider na 1-2 sata. Umiksajte slatku pavlaku, šećer u prahu i vanilu, pa nanesite šlag preko koha. Preporučujemo i lažni japanski koh sa medom.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kolači pravljeni s ljubavlju za Svratište na Novom Beogradu  Kurir televizija

   Izvor: StvarUkusa/J.K.