Čokoladni kolač za početnike

Čokoladni kolač za početnike je sočan i preliven glazurom koju možete posuti orašastim plodovima. Idealan za početnike u pripremi deserata.

Shutterstock

Sastojci:

Za patišpanj:

  • 240 g putera
  • 240 ml vode
  • 3 kašike kakao praha
  • 470 g višenamenskog brašna
  • 470 g šećera
  • ½ kašičice soli
  • 120 g krem sira
  • 2 velika jajeta
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za glazuru:

  • 120 g putera
  • 6 kašika mleka
  • 3 kašike kakao praha
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 470 g šećera u prahu

Recept za čokoladni kolač:

Za čokoladni kolač zagrejte rernu na 175 stepeni C. Podmažite i pobrašnite kalup za kolače. Pomešajte puter, vodu i kakao prah u šerpi na srednjoj vatri. Kuvajte dok se puter ne otopi i smesa ne proključa. Sklonite sa vatre i malo ohladite. U međuvremenu, pomešajte brašno, šećer i so u velikoj posudi. U posebnoj pomešajte krem sir, jaja, sodu bikarbonu i ekstrakt vanile.

Dodajte mešavinu otopljenog putera u mešavinu brašna, zatim dodajte mešavinu krem sira i jaja i umutite dok se dobro ne sjedini. Sipajte u pripremljeni kalup za kolač. Pecite u zagrejanoj rerni dok čačkalica ne bude čista, oko 20 minuta. Izvadite kolač iz rerne i ohladite na rešetki 5 minuta.

Dok se kolač peče, napravite glazuru: pomešajte puter, mleko, kakao prah i ekstrakt vanile u šerpi na srednjoj vatri. Mešajte dok se puter ne istopi, pa umešajte šećer u prahu. Topao kolač premažite glazurom. Možda ćete želeti da napravite i kolač sa jabukama i grizom.

Pročitajte i kako se pravi jednostavan kolač sa jabukama

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za kolač sa čokoladom koji se topi u ustima  instagram/amna_foodie

StvarUkusa