Sastojci:
Za sirup:
- 8 šoljica šećera
- 9 šoljica vode
- 1 vanilin šećer
- 1 parče limuna
Za kolač:
- 1 jaje
- 1 šoljica šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 šoljica ulja
- 1 šoljica kisele pavlake
- 1 prašak za pecivo
- 250 g mlevenog keksa
- 3 šoljice brašna
Recept za urmašice sa mlevenim keksom:
Za kolač urmašice prvo napravite preliv tako što ćete u šerpu da sipate šećer, vodu, vanilin šećer i parče limuna. Promešajte i pustite da prokuva. Kada prokuva, kuvajte još 5 minuta pa ostavite da se ohladi. Za testo u posudu sipajte jaja, šećer i vanilin šećer pa dobro promešajte.
Sipajte u smesu ulje, prašak za pecivo i kiselu pavlaku pa promešajte. Dodajte mleveni keks i opet dobro izmešajte. Nakon toga sipajte i brašno i izmešajte kašikom. Od dobijenog testa otkidajte loptice i oblikujte, a šaru napravite na hrapavom delu rendea. Poređajte ih na pleh koji ste prethodno nauljili.
Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Vruće urmašice prelijte polovinom ohlađenog sirupa. Pokrijte ih i nakon 15 minuta prelijte drugom polovinom sirupa. Ponovo ih prekrijte i ostavite da se ohlade. Nakon toga servirajte. Možda ćete želeti da napravite i mekani čokoladni brauni sa višnjama.
Pročitajte i kako da napravite jednostavni kakao kolač
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem