Sastojci:

Za sirup:

  • 8 šoljica šećera
  • 9 šoljica vode
  • 1 vanilin šećer
  • 1 parče limuna

Za kolač:

  • 1 jaje
  • 1 šoljica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 šoljica ulja
  • 1 šoljica kisele pavlake
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 g mlevenog keksa
  • 3 šoljice brašna

Recept za urmašice sa mlevenim keksom:

Za kolač urmašice prvo napravite preliv tako što ćete u šerpu da sipate šećer, vodu, vanilin šećer i parče limuna. Promešajte i pustite da prokuva. Kada prokuva, kuvajte još 5 minuta pa ostavite da se ohladi. Za testo u posudu sipajte jaja, šećer i vanilin šećer pa dobro promešajte.

Sipajte u smesu ulje, prašak za pecivo i kiselu pavlaku pa promešajte. Dodajte mleveni keks i opet dobro izmešajte. Nakon toga sipajte i brašno i izmešajte kašikom. Od dobijenog testa otkidajte loptice i oblikujte, a šaru napravite na hrapavom delu rendea. Poređajte ih na pleh koji ste prethodno nauljili.

Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Vruće urmašice prelijte polovinom ohlađenog sirupa. Pokrijte ih i nakon 15 minuta prelijte drugom polovinom sirupa. Ponovo ih prekrijte i ostavite da se ohlade. Nakon toga servirajte. Možda ćete želeti da napravite i mekani čokoladni brauni sa višnjama.

Pročitajte i kako da napravite jednostavni kakao kolač

BONUS VIDEO

Instagram/alberodellericette Recept za kolač sa pomorandžom spreman za manje od sat vremena

StvarUkusa