Sastojci:

Za kore:

  • 500 g običnog brašna
  • 100 g maslaca
  • 3 kašike domaćeg meda
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 ravna kašika sode bikarbone
  • 1 kašičica sirćeta
  • 2 jajeta

Za fil:

  • 370 ml kondenzovanog mleka kuvanog u konzervi u šerpi sa vodom
  • 220 g maslaca
  • 450 ml mleka
  • 2 kašike kristal šećera
  • 1 instant puding od vanile
  • šaka seckanih oraha i crne čokolade

Recept za tortu Marlenku:

Kako biste napravili tortu stavite u posudu maslac, med, šećer u prahu i zagrevajte na blagoj vatri dok se potpuno ne otopi, mešajući povremeno. U smesu dodajte kašiku sode bikarbone prethodno pokašane i promešane sa kašičicom sirćeta. Nakon dodavanja sode sa sirćetom nastavite da mešate na blagoj temperaturi. Smesu kuvajte dokne dobije tamnonarandžastu boju, a potom skinite sa vatre i ostavite da odstoji 5 minuta. Povremeno mešajte, a zatim dodajte umućena jaja.

Nakon toga postepeno sipajte brašno, dok sve ne umešate. Dok možete mešajte kašikom, a kad kad se stvrdne mesite rukom na pobrašnjenoj radnoj površini. Toplo testo podelite na 6 jednakih delova, pa svaki deo tanko razvaljajte na oko 2 ml i to u veličini pleha. Pleh obložite papirom za pečenje na kome će biti testo. Prekrijte folijom i ostavite da odstoji. Svaku koru pecite na 180 stepeni i to 4 do 5 minuta. Kada su pečene izvadite ih iz pleha i ostavite na radnoj površini da se ohlade.

Kako bite napravili fil prvo skuvajte puding bez šećera i ohladite ga na sobnoj temperaturi. Ohlađeno karamelizovano kondenzovano mleko pomešajte sa maslacem pa ga kašiku po kašiku dodajte u puding i promešajte. Na svaku koru stavite do dve kašike fila, rasporedite i ređajte kore jednu na drugu. Na kraju razmažite po površini ostatak fila i pospite orasima, pa naparavite šare od topljene čokolade. Ostavite da odstoji celu noć u frižideru pa servirajte. Možda ćete želeti da napravite i najomiljeniju tortu Džejmija Olivera.

Pročitajte kako se pravi raskošna grčka torta sa čokoladom

BONUS VIDEO

TikTok/_fromtheground Torta

StvarUkusa