Sastojci:
Za kore:
- 500 g običnog brašna
- 100 g maslaca
- 3 kašike domaćeg meda
- 200 g šećera u prahu
- 1 ravna kašika sode bikarbone
- 1 kašičica sirćeta
- 2 jajeta
Za fil:
- 370 ml kondenzovanog mleka kuvanog u konzervi u šerpi sa vodom
- 220 g maslaca
- 450 ml mleka
- 2 kašike kristal šećera
- 1 instant puding od vanile
- šaka seckanih oraha i crne čokolade
Recept za tortu Marlenku:
Kako biste napravili tortu stavite u posudu maslac, med, šećer u prahu i zagrevajte na blagoj vatri dok se potpuno ne otopi, mešajući povremeno. U smesu dodajte kašiku sode bikarbone prethodno pokašane i promešane sa kašičicom sirćeta. Nakon dodavanja sode sa sirćetom nastavite da mešate na blagoj temperaturi. Smesu kuvajte dokne dobije tamnonarandžastu boju, a potom skinite sa vatre i ostavite da odstoji 5 minuta. Povremeno mešajte, a zatim dodajte umućena jaja.
Nakon toga postepeno sipajte brašno, dok sve ne umešate. Dok možete mešajte kašikom, a kad kad se stvrdne mesite rukom na pobrašnjenoj radnoj površini. Toplo testo podelite na 6 jednakih delova, pa svaki deo tanko razvaljajte na oko 2 ml i to u veličini pleha. Pleh obložite papirom za pečenje na kome će biti testo. Prekrijte folijom i ostavite da odstoji. Svaku koru pecite na 180 stepeni i to 4 do 5 minuta. Kada su pečene izvadite ih iz pleha i ostavite na radnoj površini da se ohlade.
Kako bite napravili fil prvo skuvajte puding bez šećera i ohladite ga na sobnoj temperaturi. Ohlađeno karamelizovano kondenzovano mleko pomešajte sa maslacem pa ga kašiku po kašiku dodajte u puding i promešajte. Na svaku koru stavite do dve kašike fila, rasporedite i ređajte kore jednu na drugu. Na kraju razmažite po površini ostatak fila i pospite orasima, pa naparavite šare od topljene čokolade. Ostavite da odstoji celu noć u frižideru pa servirajte. Možda ćete želeti da napravite i najomiljeniju tortu Džejmija Olivera.
Pročitajte kako se pravi raskošna grčka torta sa čokoladom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa