Sastojci:
Za kore:
- 500 g običnog brašna
- 100 g maslaca
- 3 kašike domaćeg meda
- 200 g šećera u prahu
- 1 ravna kašika sode bikarbone
- 1 kašičica sirćeta
- 2 jajeta
Za fil:
- 370 ml kondenzovanog mleka kuvanog u konzervi u šerpi sa vodom
- 220 g maslaca
- 450 ml mleka
- 2 kašike kristal šećera
- 1 instant puding od vanile
- šaka seckanih oraha i crne čokolade
Recept za tortu Marlenku:
Kako biste napravili tortu stavite u posudu maslac, med, šećer u prahu i zagrevajte na blagoj vatri dok se potpuno ne otopi, mešajući povremeno. U smesu dodajte kašiku sode bikarbone prethodno pokašane i promešane sa kašičicom sirćeta. Nakon dodavanja sode sa sirćetom nastavite da mešate na blagoj temperaturi. Smesu kuvajte dokne dobije tamnonarandžastu boju, a potom skinite sa vatre i ostavite da odstoji 5 minuta. Povremeno mešajte, a zatim dodajte umućena jaja.
Nakon toga postepeno sipajte brašno, dok sve ne umešate. Dok možete mešajte kašikom, a kad kad se stvrdne mesite rukom na pobrašnjenoj radnoj površini. Toplo testo podelite na 6 jednakih delova, pa svaki deo tanko razvaljajte na oko 2 ml i to u veličini pleha. Pleh obložite papirom za pečenje na kome će biti testo. Prekrijte folijom i ostavite da odstoji. Svaku koru pecite na 180 stepeni i to 4 do 5 minuta. Kada su pečene izvadite ih iz pleha i ostavite na radnoj površini da se ohlade.
Kako bite napravili fil prvo skuvajte puding bez šećera i ohladite ga na sobnoj temperaturi. Ohlađeno karamelizovano kondenzovano mleko pomešajte sa maslacem pa ga kašiku po kašiku dodajte u puding i promešajte. Na svaku koru stavite do dve kašike fila, rasporedite i ređajte kore jednu na drugu. Na kraju razmažite po površini ostatak fila i pospite orasima, pa naparavite šare od topljene čokolade. Ostavite da odstoji celu noć u frižideru pa servirajte. Možda ćete želeti da napravite i najomiljeniju tortu Džejmija Olivera.
Pročitajte kako se pravi raskošna grčka torta sa čokoladom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus