Sastojci:

  • 230 ml vode
  • 120 g putera
  • 1 kašika šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 60 g višenamenskog brašna
  • 3 velika jajeta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • ulje za prženje
  • 120 g šećera za uvaljati
  • 1 kašičica mlevenog cimeta za posipanje

Za fil od vanile:

  • 230 ml slatke pavlake za šlag
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Recept za ćurose punjene filom od vanile:

Napravite testo za ćurose tako što ćete u šerpi da pomešate vodu, puter, šećer i so. Pustit da proključa, a zatim skinite sa vatre. Odmah snažno umešajte brašno dok se ne formira testo. Vratite šerpu na laganu vatru i kuvajte oko 1 minut, mešajući da se testo osuši. Prebacite u činiju i ostavite da se malo ohladi. Umutite jedno po jedno jaje, pa umešajte ekstrakt vanile.

Zagrejte ulje u loncu. Namestite kesu sa zvezdastim vrhom i napunite je testom za ćurose. Pažljivo stavite testo direktno u vrelo ulje, dužine oko 12 cm. Isecite testo makazama ili nožem. Pržite u serijama do zlatnobraon boje, okrećući na pola pečenja. Ocedite na papirnim ubrusima.

U plitkoj posudi pomešajte šećer i cimet. U smesu uvaljajte tople ćurose. Napravite fil od vanile tako što ćete u ohlađenoj činiji da umutite slatku pavlaku dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Pažljivo umešajte šećer u prahu i ekstrakt vanile.

Probušite rupu na strani svakog ćurosa štapićem za jelo. Napunite vrećicu kremom od vanile i stavite fil u ćuros. Možda ćete želeti da napravite i domaće ćurose.

Pročitajte kako se prave originalni ćurosi

BONUS VIDEO

Intsgram/Cookistwow Krofne sa rupom na sredini

StvarUkusa