Sastojci:
- 230 ml vode
- 120 g putera
- 1 kašika šećera
- 1/2 kašičice soli
- 60 g višenamenskog brašna
- 3 velika jajeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- ulje za prženje
- 120 g šećera za uvaljati
- 1 kašičica mlevenog cimeta za posipanje
Za fil od vanile:
- 230 ml slatke pavlake za šlag
- 60 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Recept za ćurose punjene filom od vanile:
Napravite testo za ćurose tako što ćete u šerpi da pomešate vodu, puter, šećer i so. Pustit da proključa, a zatim skinite sa vatre. Odmah snažno umešajte brašno dok se ne formira testo. Vratite šerpu na laganu vatru i kuvajte oko 1 minut, mešajući da se testo osuši. Prebacite u činiju i ostavite da se malo ohladi. Umutite jedno po jedno jaje, pa umešajte ekstrakt vanile.
Zagrejte ulje u loncu. Namestite kesu sa zvezdastim vrhom i napunite je testom za ćurose. Pažljivo stavite testo direktno u vrelo ulje, dužine oko 12 cm. Isecite testo makazama ili nožem. Pržite u serijama do zlatnobraon boje, okrećući na pola pečenja. Ocedite na papirnim ubrusima.
U plitkoj posudi pomešajte šećer i cimet. U smesu uvaljajte tople ćurose. Napravite fil od vanile tako što ćete u ohlađenoj činiji da umutite slatku pavlaku dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Pažljivo umešajte šećer u prahu i ekstrakt vanile.
Probušite rupu na strani svakog ćurosa štapićem za jelo. Napunite vrećicu kremom od vanile i stavite fil u ćuros. Možda ćete želeti da napravite i domaće ćurose.
Pročitajte kako se prave originalni ćurosi
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus