Sastojci:
- 230 ml vode
- 120 g putera
- 1 kašika šećera
- 1/2 kašičice soli
- 60 g višenamenskog brašna
- 3 velika jajeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- ulje za prženje
- 120 g šećera za uvaljati
- 1 kašičica mlevenog cimeta za posipanje
Za fil od vanile:
- 230 ml slatke pavlake za šlag
- 60 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Recept za ćurose punjene filom od vanile:
Napravite testo za ćurose tako što ćete u šerpi da pomešate vodu, puter, šećer i so. Pustit da proključa, a zatim skinite sa vatre. Odmah snažno umešajte brašno dok se ne formira testo. Vratite šerpu na laganu vatru i kuvajte oko 1 minut, mešajući da se testo osuši. Prebacite u činiju i ostavite da se malo ohladi. Umutite jedno po jedno jaje, pa umešajte ekstrakt vanile.
Zagrejte ulje u loncu. Namestite kesu sa zvezdastim vrhom i napunite je testom za ćurose. Pažljivo stavite testo direktno u vrelo ulje, dužine oko 12 cm. Isecite testo makazama ili nožem. Pržite u serijama do zlatnobraon boje, okrećući na pola pečenja. Ocedite na papirnim ubrusima.
U plitkoj posudi pomešajte šećer i cimet. U smesu uvaljajte tople ćurose. Napravite fil od vanile tako što ćete u ohlađenoj činiji da umutite slatku pavlaku dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Pažljivo umešajte šećer u prahu i ekstrakt vanile.
Probušite rupu na strani svakog ćurosa štapićem za jelo. Napunite vrećicu kremom od vanile i stavite fil u ćuros. Možda ćete želeti da napravite i domaće ćurose.
Pročitajte kako se prave originalni ćurosi
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem