Sastojci:
120 g brašna
4 supene kašike maslaca
250 ml vode
2 kafene kašike šećera
Prstohvat soli
Jedno jaje
2 kafene kašike ekstrakta od vanile
Ulje za prženje
Kristal šećer i cimet za posipanje
Čokoladni umak:
150 g čokolade za kuvanje i 100 ml pavlake za kuvanje
Priprema:
U jednu šerpu stavite vodu, ubacite maslac, kao i šećer, dok to sve zajedno na umerenoj temeparturi ne provri. Smanjite temperaturu na najmanje, pa postepeno dodajte brašno, uz stalno mešanje, kako se ne bi stvorile grudvice. Na kraju dodajte i jedno celo jaje, kao i ekstrakt od vanile. Dobili ste smesu za ćurose.
Zatim vam treba modla, idealno sa velikim zvezdastim nastavkom i špric kao za šlag, kroz koji ćete praviti slatke štapiće. Slažite ih na tacnu preko koje ste stavili papir za pečenje, te potom ostavite da odstoji u frižideru oko sat i po vremena. Može i kraće u zamrzivaču kako bi se testo stvrdlo.
Pripremite ulje za prženje, i ćurose pržite 3-4 miniuta. Potom ih ostavite da se ocede od viška ulja. Na kraju ih uvaljajte u kristal šećer koji ste pomešali sa cimetom.
Čokoladni umak pravite tako što čokoladu topite na pari, pa na kraju dodajete pavlaku za kuvanje.
Ostalo je samo da umočite u toplu čokoladu, i da uživate u slatkom životu!
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća
Originalni recept za junetinu na burgundski način