Lagani jafa kolač

Jafa kolač po ovom receptu idealan je i za decu, jer ima dosta ceđenog soka od pomorandže.

prt scr / yt / amummytoo.co.uk

Sastojci:

Za patišpanj:

  • 2 srednje jajeta
  • 75 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 50 g belog brašna za sve namene

Za žele od pomorandže:

  • 12 g (4 kašičice) želatina u prahu
  • 50 g šećera
  • 350 ml svežeg soka od pomorandže

Za ukrašavanje:

  • 50 g crne čokolade
  • 50 g mlečne čokolade
  • 50 g putera

Recept za lagani jafa kolač:

Za ovaj kolač uzmite komad papira za pečenje i nacrtajte kvadrat od 20 cm na njemu koristeći lenjir radi preciznosti. Preokrenite papir i stavite na pleh. Obložite i jednu tepsiju od 18 cm sa dvostrukim slojem prozirne folije.

Zagrejte rernu na 200C. Stavite jaja i šećer u veliku posudu. Mikserom ih umutite dok ne postanu gusta, blede i kremasta, oko 5 minuta. Dodajte ekstrakt vanile, pa prosejte brašno po vrhu. oristeći silikonsku lopaticu ili veliku metalnu kašiku, umešajte brašno u mešavinu jaja.
Odmah sipajte mešavinu za patišpanj na pleh sa papirom, tako da pokrijete kvadrat koji ste nacrtali.

Pecite 8 minuta dok ne naraste i ne postane zlatne boje. Stavite papir na rešetku na 15 minuta da se potpuno ohladi. Kada se patišpanj ohladi, isecite ga prema nacrtanom kvadratu. Čvrsto postavite ga stavite na dno pripremljene tepsije i ostavite na stranu.

Napravite žele tako što ćete da izmerite 150 ml vrele vode u veliki bokal otporan na toplotu i sipajte želatin. Lagano mešajte dok se želatin ne rastvori. Ako je vaš bokal dovoljno velik, dodajte sok od pomorandže i šećer. Ako ne, prebacite sve u činiju. Lagano mešajte dok se zrna šećera ne rastvore. Ostavite da se ohladi dok se ne stegne – trebalo bi da vidite da tek počinje da se steže sa strane), a zatim ga prelijte preko patišpanja.

Ohladite najmanje 2 sata da se čvrsto stegne, a zatim napravite čokoladni preliv. U činiju stavite crnu čokoladu, mlečnu čokoladu, puter i 2 kašike vode. Pecite u mikrotalasnoj 15 sekundi, lagano mešajte, a zatim u mikrotalasnu još 15 sekundi, nastavite dok se sve ne istopi. Pazite da ne pregrejete čokoladu.

Ostavite da se ohladi najmanje 10 minuta, pa kašikom prelijte preko postavljenog želea od pomorandže i poravnajte. Stavite u frižider na 30 minuta da se stegne. Nakon toga isecite i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i šareni slavski rolat sa svežim sirom i borovnicama.

Pročitajte kako da napravite i kolač sa džemom i beze slojem

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za jednostavni kolač sa borovnicama i limunom  Instagram/lovevivvv

StvarUkusa