Sastojci:

Za patišpanj:

  • 4 žumanca
  • 180 g putera
  • 400 g vrhunskog brašna
  • 150 g šećera
  • 4 kašike slatke pavlake
  • 10 g praška za pecivo
  • 10 g vanilinog šećera

Za fil:

  • 400 g džema od crne ribizle
  • 4 belanca
  • 200 g šećera

Pogledajte kako se pravi:

Recept za kolač sa džemom i beze slojem: 

Kako biste napravili ovaj kolač, napravite patišpanj tako što ćete da umutite žumanca sa šećerom, vanilinim šećerom i puterom sobne temperature. Mutite oko 2 minuta. Dodajte slatku pavlaku i još jednom kratko umutite. Stavite sve brašno i prašak za pecivo i brzo zamesite meko testo. Nema potrebe da ga mesite dugo.

Raširite testo na pleh za pečenje 25 x 39 cm. Da biste ravnomernije rasporedili testo, možete ga prvo malo razvući oklagijom da odgovara veličini pleha. Stavite u zamrzivač dok pripremate beze. Za beze, umutite belanca sa prstohvatom soli u suvoj, čistoj činiji dok ne dobijete mek sneg. Zatim dodajte kristal šećer u 3 dodavanja i svaki put dobro mutite dok se kristali šećera ne rastvore.

Prebacite beze u vrećicu za ukrašavanje sa mlaznicom. Preko ohlađenog testa premažite džem, pa odozgo pravite ukrase od bezea. Pecite kolač u zagrejanoj rerni na 160 C oko 45 minuta, u skladu sa rernom, i pazite kako se gornji sloj suši. Ohladite kolač i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i sočni kolač natopljen rumom.

Pročitajte kako da napravite i londonske štangle za slavu

BONUS VIDEO

instagram/amna_foodie Recept za kolač sa čokoladom koji se topi u ustima

StvarUkusa