Sastojci:
Za patišpanj:
- 4 žumanca
- 180 g putera
- 400 g vrhunskog brašna
- 150 g šećera
- 4 kašike slatke pavlake
- 10 g praška za pecivo
- 10 g vanilinog šećera
Za fil:
- 400 g džema od crne ribizle
- 4 belanca
- 200 g šećera
Pogledajte kako se pravi:
Recept za kolač sa džemom i beze slojem:
Kako biste napravili ovaj kolač, napravite patišpanj tako što ćete da umutite žumanca sa šećerom, vanilinim šećerom i puterom sobne temperature. Mutite oko 2 minuta. Dodajte slatku pavlaku i još jednom kratko umutite. Stavite sve brašno i prašak za pecivo i brzo zamesite meko testo. Nema potrebe da ga mesite dugo.
Raširite testo na pleh za pečenje 25 x 39 cm. Da biste ravnomernije rasporedili testo, možete ga prvo malo razvući oklagijom da odgovara veličini pleha. Stavite u zamrzivač dok pripremate beze. Za beze, umutite belanca sa prstohvatom soli u suvoj, čistoj činiji dok ne dobijete mek sneg. Zatim dodajte kristal šećer u 3 dodavanja i svaki put dobro mutite dok se kristali šećera ne rastvore.
Prebacite beze u vrećicu za ukrašavanje sa mlaznicom. Preko ohlađenog testa premažite džem, pa odozgo pravite ukrase od bezea. Pecite kolač u zagrejanoj rerni na 160 C oko 45 minuta, u skladu sa rernom, i pazite kako se gornji sloj suši. Ohladite kolač i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i sočni kolač natopljen rumom.
Pročitajte kako da napravite i londonske štangle za slavu
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem