Sastojci:
- 3 jajeta
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 ml ulja
- 200 ml jogurta
- 250 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 400 g šumskog voća
- prstohvat soli
- šećer u prahu za posipanje
Recept za žuti kolač:
Ako volite mekane kolače sa voćem, od čije pripreme vam miriše cela kuća onda je ovaj klasični recept za žuti kolač pravi izbor.
U posudi umutite jaja, šećer i vanilin šećer dok ne postanu penasti. Dodajte ulje i jogurt, pa nastavite da mešate dok se sve lepo sjedini. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Postepeno dodajte ovu mešavinu u tečnu smesu, mešajući dok ne dobijete glatko testo. Sipajte testo u kalup obložen papirom za pečenje. Ravnomerno rasporedite voće po vrhu testa. Tokom pečenja, voće će lagano potonuti u kolač.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Ostavite kolač da se ohladi, zatim ga pospite šećerom u prahu i isecite na kriške.
Bonus video