STARINSKI RECEPT ZA ČUVENI ŽUTI KOLAČ SA VIŠNJAMA: Jogurt ga čini još mekšim, a uz jedan trik voće ostaje na površini

Kolač sa višnjama i jogurtom vraća u detinjstvo, a sada ga i vi napravite brzo i lako po bakinom receptu.

Shutterstock

Žuti kolač sa višnjama je starinska poslastica koju su nam pravile naše bake i kada je vidimo na stolu odmah se setimo bezbrižnog detinjstva. Mekani kolač koji se topi u ustima se pravi prilično jednostavno, a ako nikada niste pravili pravo je vreme da isprobate. Samo umutite sastojke za testo i dodajte višnje, pa ispecite. 

Kako višnje ne pale na dno kolača, postoji jedan prost trik koji su podelile iskusne domaćice. Pre nego što ih stavite u testo, prvo ga pecite 5 minuta. 

Sastojci:

  • 300 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • 300 g šećera
  • 600 g brašna 
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 jajeta
  • 300-400 g višanja

Priprema:

Dobro umutite jaja sa šećerom, da budu penasta. Zatim sipajte jogurt i ulje i sve lepo sjedinite mikserom. Na kraju dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i promešajte špatulom da se testo sjedini. Kalup nauljite i pospite prezlama, pa sipajte smesu i stavite u zagrejanu rernu na 180°C tačno 5 minuta, a zatim izvadite i poređajte višnje. Ponovo pecite na 180°C oko 30-45 minuta. Pospite šećerom u prahu. 

Izvor: Stvar ukusa