Sezona borovnica je u punom jeku, pa bi ove osvežavajuće bobice trebalo iskorititi što je više moguće. Kiselkast ukus jogurta i voća daje posebnu osvežavajuću notu ovoj sočnoj piti, a priprema je više nego jednostavna.
Kada prođe sezona borovnica, ovaj recept možete da iskoristite i da umesto njih stavite višnje ili neko drugo voće po ukusu.
Za testo:
- 300 g brašna
- 200 g maslaca
- 4 žumanca
- 1 kesica praška za pecivo
Za nadev:
- 250 g borovnica
- 4 belanca
- 100 g šećera
- 400 ml jogurta
- 300 ml kisele pavlake
- 1 kašika ekstrakta vanile
Priprema:
Maslac umutite sa brašnom, praškom za pecivo i zumancima tako da dobijete prhko testo. Ostavite ga u frižideru dok spremate nadev. Belanca umutite u čvrst sneg, pa u njih dodajte brašno, jogust i kiselu pavlaku. Ubacite borovnice i ekstrakt vanile, pa sve lagano izmešajte. Testo premesite još jednom, pa ga razvucite oklagijom. Prstima ga utisnite u okrugli kalup za pečenje. Preko kore ravnomerno sipajte fil. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata. Ostavite da se prohladi, pa secite na parčice i služite.
Izvor: Stvar ukusa