Međimurska gibanca predstavlja uživanje za sva čula. Sa četiri vrste fila od jabuka, maka, oraha i sira, stvarno joj nema ravne. Pita se tradicionalno priprema sa domaćim, ručno rađenim korama, ili, jednostavnije, sa gotovim, kupovnim…

Sastojci:

*Pleh 35x25

  • 500 g tankih kora
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g maka
  • 100 g rogača
  • 300 g rendanih jabuka
  • sok od pola limuna
  • 100 ml ulja
  • cimet, vanilin šećer, šećer
  • mleko
  • 1 jaje
  • 100 g pavlake kisele i žumanace

Priprema:

Orah zasladite po želji, dodajte vruće mleko da dobijete gustinu da može da se maže. U mak dodati šećer po želji, vruće mleko i umućano belance. U rogač ide šećer i mleko, u jabuke ide 50 g suvog groždja, cimet, sok od pola limuna i vanilin šećer. U sir ide žumance (po želji).

Pleh podmazati uljem 3 kore ređati jednu preko druge i premazivati uljem. Prvo idu jabuke, 3 kore, rogač, 3 kore premazane uljem, zatim ide sir pa 3 kore, zatim mak pa 3 kore, i orah i zatvorimo sa 3 kore. Peći na 180 stepeni 30 min. Izvaditi i premazati sa pavlakom i 1 žumancetom. Vratit još 30 minuta na 180 stepeni c. Pokriti krpom da se prohladi. Posuti prah šećerom.

Izvor: Bakina kuhinja