OMILJENI SLATKIŠ IZ BIVŠE JUGOSLAVIJE: Starinski recept za čuveni bakin kolač koji ostaje svež danima

Bakin kolač bio je omiljeni slatkiš generacijama iz bivše Jugoslavije.

Shutterstock

Generacije na prostorima bivše Jugoslavije odrasle su uz galete, ili popularni bakin kolač koji i danas odoleva svim trendovima. Domaćice su nekad ljubomorno čuvale recept, želeći da upravo njihove galete budu najukusnije i najmekše. Prave se vrlo lako, a uspeće vam iako ste potpuni početnik u kuhinji. Sastojke sigurno već imate kod kuće, te napravite čuvene galete i podsetite se detinjstva i nekih davno prošlih vremena. Da bi bakin kolač što duže ostalo svež, držite ga u metalnoj kutiji sa poklopcem.

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja mleka
  • 4 šolje brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Priprema:

U posudu za mućenje razbijte jaja, dodajte šećer, mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro umutite mikserom. Testo treba da bude mekano i da se lako oblikuje rukama. Manje loptice testa stavljate u aparat za galete, koji ste prethodni premazali sa malo ulja i pecite dok ne porumene. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Po želji ih pospite sa malo šećera u prahu.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE