Za pripremu šufnudli se koristi isto testo kao i za knedle sa šljivama, a razlika je u tome što ovo pecivo može da bude i slano i slatko, sve u zavisnosti sa čime ga služite. Šufnudle možete da služite kao prilog, ali i kao obork, a vi odlučujete kako ćete ih služiti, da li slane ili slatke. U nastavku teksta možete da pročitate recept za obe verzije, pa izaberite koji vam je lepši. Takođe, šufnudle možete da pravite i od pire krompira koji vam je ostao posle ručka.
Pročitaje i kako da napravite knedle sa nutelom.
Sastojci:
- Za testo:
- 1 kg krompira
- 500 g brašna
- 30 g putera
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- Za slatki preliv:
- 30 g margarina
- 1/2 šolje prezli
- 50 g šećera
- Za slani preliv:
- 500 ml pavlake za kuvanje
- 2 kašike kisele pavlake
- 150 g tvrdog sira
Recept za slatke i slane šufnudle:
Krompir skuvajte sa sve ljuskom, a onda procedite i ostavite da se ohladi. Zatim skinite ljusku i posolite, pa dodajte puter i ispasirajte. Zatim dodajte prosejano brašno i jaje, pa umesite testo. Uzimajte manje komade testa i oblikujte valjak, pa ih ređajte u šerpu u kojoj ste prokuvali vodu. Kuvajte dok ne isplivaju na površinu.
Ako se odlučite za slatke šufnudle, u tiganju istopite puter, pa propržite prezle. Dodajte šećer, pa uvljajte šufnudle. Služite sa eurokremom ili džemom.
Ako se odlučite za slane šufnudle, onda u šerpu sipajte pavlaku za kuvanje, a zatim dodajte rendani tvrdi sir i kiselu pavlaku, pa kuvajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Pročitajte i ovo: Recept za taške sa džemom
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa