Buhtle su karakteristične za jug Srbije, a ono što je zanimljivo jeste da ovo pecivo možete da pravite sa slanim ili slatkim nadevom. Nema ničeg lepšeg za doručak ili večeru od buhtli sa džemom, a mi vam donosimo sjajan recept. Ovo je malo modifikovan recept, jer se u testo za buhtle dodaje i kora pomorandže i limuna, kao i vanilin šećer koji će učiniti ovo pecivo neverovatno mirisnim. Takođe, u testo se dodaje i sirće koje će učiniti da ono brže i bolje nadođe. To je trik iskusnih domaćica.
Sastojci:
- 500 ml mlakog mleka
- 1 kesica suvog kvasca
- 3 kašike šećera
- 2 jajeta
- 100 ml ulja
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 kg brašna
- 1 kašičica sirćeta
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 125 g putera
- 1 limun ili pomorandža
- Još:
- džem po želji
- šećer u prahu
Recept za mekane buhtle punjene džemom:
U mlako mleko dodajte šećer i kašiku brašna, pa lepo promešajte i ostavite 10 minuta da se aktivira. Kada se aktivira dodajte umućena jaja, prašak za pecivo, puter koji ste istopili, sirće, so, pa postepeno sipajte prosejano brašno. Kratko mesite testo, pa sipajte ulje, vanilin šećer, kao i rendanu koru limuna ili pomorandže i malo soka od voća koje ste izabrali. Zatim umesite mekano testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da odstoji nekih pola sata, pa premesite i ostavite da odstoji još pola sata. Testo opet kratko premesite, pa podelite na 4 jednaka dela. Svaki razvucite, pa isecite kvadrate. Na sredinu svakog kvadrata stavite džem po želji, pa zatvorite testo tako što ćete podići ivice ka gore i oblikujte lopticu (buhtlu). Pazite da džem ne iscuri. Pokrijte providnom folijom i ostavite da buhtle odstoje još 20 minuta. Poređajte buhtle u tepsiju obloženu pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata, gotove premažite istopljenim puterom. Pokrijte buhtle krpom, pa ostavite da se ohlade, a onda pospite šećerom u prahu.
Pročitajte i ovo: Čokolande buhtle sa nutelom
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa