Srbija je poznata po najlepšim sitnim kolačima od testa, a među njih spadaju salčići, šapice... U originalnom receptu se testo pravi od masti i oraha, a mi vam predlažemo i italijansku verziju. Ovako pripremljene šapice su preukusne, a Italijani u testo dodaju i džem od kajsija. Na kraju ih uvaljaju u čokoladu, a ove sitne kolače možete da poslužite i za praznike, jer pored super ukusa i predivno izgledaju. Uživajte!
Sastojci:
- 70 g šećera
- limunova kora
- 1 jaje
- 1 kašičica džema od kajsije
- prstohvat soli
- 70 ml ulja
- 130 g brašna
- 8 g praška za pecivo
- tamna čokolada
Recept za čokoladne šapice - sitni kolači za slavu:
U posudi umutite šećer, jaje i koru limuna, pa dodajte džem. Sve lepo sjedinite, pa sipajte ulje i dodajte prosejano brašno, so i prašak za pecivo. Žicom dobro umutite, pa sipajte smesu u kalup za šapice. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Izvadite sitne kolače iz kalupa, pa unutra sipajte istopljenu čokoladu i vratite šapice. Stavite u zamrzivač da se stegne.
Pročitajte još: Šapice - starinski sitni kolači od oraha i masti
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.