Sastojci:
- 1 sveži kvasac
- 240 ml mlakog mleka
- 530 g višenamenskog brašna
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 200 g suvog grožđa
- 1 jabuka oljuštena i sitno iseckana
- 900 ml ulja, za prženje
- 240 g šećera u prahu, za posipanje
Recept za norveške uštipke sa suvim grožđem i jabukama:
Kako biste napravili norveške uštipke kvasac sipajte preko toplog mleka i mešajte dok se ne rastvori. Stavite sito preko velike posude i prosejte brašno i so direktno u njega. Pomešajte jaja i mešavinu kvasca sa brašnom da dobijete smesu, pa umešajte suvo grožđe i jabuku.
Pokrijte posudu vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu sat vremena, dok se testo ne udvostruči. Zagrejte ulje na temperaturi od 190 ° C. Koristeći dve supene kašike koje ste prethodno umočili u vrelo ulje, oblikujte kuglice od testa i spustite ih u ulje.
Pržite 4-8 minuta, dok ne porumene sa svih strana, pa ih prebacite na pleh obložen papirnim ubrusima da se ocede. Pospite ih šećerom u prahu i servirajte tople. Možda ćete želeti da napravite i slatke uštipke od samo 6 sastojaka.
Pročitajte kako se prave najbolji slatki uštipci sa kokosom i čokoladom
BONUS VIDEO
StvarUkusa