Domaće pecivo sa jabukama i filom od vanile

Napravite pecivo sa jabukama i filom od vanile od kog će mirisati cela kuća.

Printscreen/Youtube/ ricette arabe

Sastojci:

Za testo:

  • 1 Jaje
  • 200 ml mleka
  • 60 g šećera
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 440 g mekog pšeničkog brašna 
  • 60 g mekog putera

Za karamelizaciju jabuka:

  • 1 kašika putera
  • 2 jabuke
  • 2 kašike šećera
  • pola kašičice cimeta

Za fil:

  • 1 jaje
  • 2 kašike šećera
  • 1 i po kašika kukuruznog skroba
  • aroma vanile
  • 300 ml toplog mleka
  • 1 kašičica putera

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • 60 g mekog pšeničkog brašna 
  • 20 g mekog putera
  • 1 kašika smeđeg šećera

Priprema peciva sa jabukama:

Sezona je jabuka pa iskoristite i napravite domaće pecivo punjeno vanila filom.

Pomešajte jaje, mleko šećer, vanilin šećer i kvasac. U to postepeno dodajte brašno i zamesite testo. Kada ste zamesili pokrijte i ostavite da odmara sat vremena.

Jabuke iseckajte na kockice i sa šećerom i cimetom ispržite na puteru da se karamelizuje. Za fil pomešajte jaje, šećer, skrob, aromu vanile i puter. Dobro sjedinite pa sipajte toplo mleko preko, promešajte i vratite na šporet uz neprestano mešanje da se zgusne. Kada je fil gotov prebacite ga u činiju i stavite preko prozirnu foliju da se ne uhvati korica.

Nadošlo testo podeliti na 9 jufkica i staviti ih na pek papir u pleh. Pokriti krpom i ostaviti 15 min. nakon toga dnom čaše praviti udubljenja u jufkicama, u koja ćemo sipati fil. Sipajte fil u svaku jufkicu i preko fila stavite karamelizovane jabuke. Pecivo premazati umućenim žumancetom.

Brašno, puter i smeđi šećer pomešajte prstima da dobijete mrvičasto testo. Pospite tmrvice preko peciva i pecite na 180 stepeni 20 minuta.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Pita sa jabukama iz tiganja  Instagram/beccasgreatbakes