Sastojci:
Za testo:
- 1 Jaje
- 200 ml mleka
- 60 g šećera
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kesica vanilin šećera
- 440 g mekog pšeničkog brašna
- 60 g mekog putera
Za karamelizaciju jabuka:
- 1 kašika putera
- 2 jabuke
- 2 kašike šećera
- pola kašičice cimeta
Za fil:
- 1 jaje
- 2 kašike šećera
- 1 i po kašika kukuruznog skroba
- aroma vanile
- 300 ml toplog mleka
- 1 kašičica putera
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 60 g mekog pšeničkog brašna
- 20 g mekog putera
- 1 kašika smeđeg šećera
Priprema peciva sa jabukama:
Sezona je jabuka pa iskoristite i napravite domaće pecivo punjeno vanila filom.
Pomešajte jaje, mleko šećer, vanilin šećer i kvasac. U to postepeno dodajte brašno i zamesite testo. Kada ste zamesili pokrijte i ostavite da odmara sat vremena.
Jabuke iseckajte na kockice i sa šećerom i cimetom ispržite na puteru da se karamelizuje. Za fil pomešajte jaje, šećer, skrob, aromu vanile i puter. Dobro sjedinite pa sipajte toplo mleko preko, promešajte i vratite na šporet uz neprestano mešanje da se zgusne. Kada je fil gotov prebacite ga u činiju i stavite preko prozirnu foliju da se ne uhvati korica.
Nadošlo testo podeliti na 9 jufkica i staviti ih na pek papir u pleh. Pokriti krpom i ostaviti 15 min. nakon toga dnom čaše praviti udubljenja u jufkicama, u koja ćemo sipati fil. Sipajte fil u svaku jufkicu i preko fila stavite karamelizovane jabuke. Pecivo premazati umućenim žumancetom.
Brašno, puter i smeđi šećer pomešajte prstima da dobijete mrvičasto testo. Pospite tmrvice preko peciva i pecite na 180 stepeni 20 minuta.
Bonus video